Tsunami w Japonii

(wypowiedz się)

Tsunami w Japonii

Postprzez Dead_Slayer w 12 Mar 2011 14:48

Postanowiłem założyć ten temat z myślą o ostatnich wydarzeniach w okolicach Japonii a mianowicie o trzęsieniu ziemi które wywołało 10 metrową falę. Ostatnio głośno o tym w mediach. Co wy o tym sądzicie? A także co sądzicie o tym że takie przykre wiadomości słyszymy coraz częściej? Ja osobiście znam jednego Japończyka. Mieszka w Tokio ale podczas tych wydarzeń akurat był w Polsce. Był to dla niego szok. Co prawda mówią że Japończycy są na takie rzeczy przygotowani ale na pewno tez wstrząsneła ich wiadomość o katastrofie w ich kraju.
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Tsunami w Japonii

Postprzez Borderland w 12 Mar 2011 16:16

Takie rzeczy zdarzaly się już przeszłości, tylko nie było to tak nagłaśniane. Trochę podobnie jak było z przestępstwami za komuny, nie było takiego dostępności publicznej informacji, więc człowiek zamknięty w swoim małym świecie był przekonany, że świat gdziekolwiek wygląda tak, jak wygląda na jego podwórku.

Oczywiście szkoda mi ludzi, gdyż jest to wielka tragedia. Ale sami Japończycy-co często było podkreślane w mediach, są przywyczajeni. Dla niech jest to normalny, naturalny element rzeczywistości. Większość zapewne jakoś z tego wyjdzie. Najgorsza jest sytuacja tych, którzy stracili dorobek całego swojego życia.
Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke it's true.
Awatar użytkownika
Borderland

Dołączenie: 28 Maj 2009 10:47

Re: Tsunami w Japonii

Postprzez Dead_Slayer w 12 Mar 2011 18:10

Borderland napisał(a): Najgorsza jest sytuacja tych, którzy stracili dorobek całego swojego życia.

No ale z drugiej strony jest to dobry moment do zaczęcia nowego życia. Zbudowania swojego dorobku od nowa.
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Postprzez Number łan w 12 Mar 2011 20:15

Od nowa ? Czemu nie, ale gdzie ma mieszkać rodzina ? Długi wiszą nad rodzinami, a one muszą zaczynać WSZYSTKO od nowa.... Jednak cudowne jest to jak człowiek potrafi w takich sytuacjach pomóc człowiekowi.
Image
Awatar użytkownika
Number łan

Dołączenie: 01 Lut 2011 23:07

Tsunami w Japonii

Postprzez Dead_Slayer w 13 Mar 2011 12:04

Jednak cudowne jest to jak człowiek potrafi w takich sytuacjach pomóc człowiekowi.

Tak. Ale nie przez długi czas. Chyba najlepszym przykładem jest katastrofa na Haiti. Gdy dziennikarze wyjechali to wszyscy o tym pozapominali... No oczywiscie nie nasi Linkini :)
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Tsunami w Japonii

Postprzez Melliana w 13 Mar 2011 14:14

grzesczes1 napisał(a):No oczywiscie nie nasi Linkini :)

Tylko, że sami Linkini Haiti nie odbudują.

grzesczes1 napisał(a):No ale z drugiej strony jest to dobry moment do zaczęcia nowego życia. Zbudowania swojego dorobku od nowa.

Człowieku, oni właśnie stracili wszystko co mieli, a Ty mówisz, że to dobry moment na rozpoczynanie nowego życia? A za co oni niby mają to nowe życie rozpocząć?
Poza tym większość z nich już pewnie miała swój dorobek, którego wcale nie chciała budować od nowa.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Tsunami w Japonii

Postprzez Frycas w 13 Mar 2011 14:27

Niestety to już taki region świata ;/ Japonia jest akurat w rejonie (można powiedzieć) największych trzęsień ziemi na świecie i takie rzeczy dzieją się u nich co kilka lat...

W ogóle tak jak ktoś powiedział :"media przyjechały ,zrobiły szum . wyjechały wszyscy o tym zapomnieli".
Dziwne ,że o Haiti i Japoni dowiedziałem się przez Linkinów ,a nie TVN itd.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Tsunami w Japonii

Postprzez Melliana w 13 Mar 2011 14:36

Frycas napisał(a):Dziwne ,że o Haiti i Japoni dowiedziałem się przez Linkinów ,a nie TVN itd.

Proszę Cię, nie próbuj nam powiedzieć, że telewizja nie mówi o tych katastrofach, bo wystarczy włączyć jakikolwiek kanał, żeby się przekonać, że wszędzie o tym mówią.

Frycas napisał(a):W ogóle tak jak ktoś powiedział :"media przyjechały ,zrobiły szum . wyjechały wszyscy o tym zapomnieli".

Bo media szukają sensacji. Jak temat Haiti znudził się ludziom, to dziennikarze musieli poszukać czegoś innego. Tak samo będzie z Japonią.

Frycas napisał(a):Niestety to już taki region świata ;/ Japonia jest akurat w rejonie (można powiedzieć) największych trzęsień ziemi na świecie i takie rzeczy dzieją się u nich co kilka lat...

Racja, są przyzwyczajeni do trzęsień ziemi, ale na pewno nie do tego co wydarzyło się tam w piątek.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Postprzez Frycas w 13 Mar 2011 18:29

Melliana napisał(a):
Frycas napisał(a):Dziwne ,że o Haiti i Japoni dowiedziałem się przez Linkinów ,a nie TVN itd.

Proszę Cię, nie próbuj nam powiedzieć, że telewizja nie mówi o tych katastrofach, bo wystarczy włączyć jakikolwiek kanał, żeby się przekonać, że wszędzie o tym mówią.

Tylko ,że ja w ogóle nie patrze na TV. Jak już to na jakiś film ,a nie wiadomości . Co do tego trzęsienia to żal mi jest tych ludzi. Tak stracić dorobek swojego życia w kilka minut/godzin.
8,0-8,9 Ogromne zniszczenia, katastrofalne skutki dla wielu krajów. Co rok
> 9,0 Trzęsienie, które może zburzyć wszystkie miasta na terenie większym niż kilkanaście tysięcy km2. raz na 20 lat

Te trzęsienie miało 8.9 w skali Richerta więc nie dużo brakowało do 9,0.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Tsunami w Japonii

Postprzez Saika w 14 Mar 2011 20:18

Słuchajcie, a co sądzicie o wpływie tsunami na gospodarkę?
Giełdy nie wariują, jen się umacnia...
Saika

Tsunami w Japonii

Postprzez Melliana w 14 Mar 2011 21:34

Japończycy próbują się ratować jak tylko mogą. Bank centralny wpompował dzisiaj w gospodarkę 184 mld dolarów, właśnie po to aby do załamania gospodarczego nie dopuścić. Co im z tego wyjdzie zobaczymy już niedługo.
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Tsunami w Japonii

Postprzez Dead_Slayer w 15 Mar 2011 09:13

Japonia to wspaniale zarządzany kraj. Oni się po tym wszystkim podniosą lada moment. Teraz gdy są wstrząsy wtórne o sile nawet często 7 w skali Richtera to większość mieszkańców nawet się nie zatrzymuje. Zobaczycie że za rok nie będzie śladu po tsunami. No może w biedniejszych rejonach.
A tak w ogóle to ja jestem zachwycony faktem ich budownictwa. Przez te kilka dni budynkami trzęsło ponad chyba 300 razy. Piotr Kraśko mówił (tak, tak oglądam wiadomości :mrgreen:) że tych bardzo moznych wstrząsów było około 30 i większość budynków zbudowanych nową techniką nie uległo większym zniszczeniom.

Człowieku, oni właśnie stracili wszystko co mieli, a Ty mówisz, że to dobry moment na rozpoczynanie nowego życia? A za co oni niby mają to nowe życie rozpocząć? Poza tym większość z nich już pewnie miała swój dorobek, którego wcale nie chciała budować od nowa.

Ktoś tak właśnie się wypowiadał w telewizji. Troche od niego zhaczyłem ;). Zawsze można zacząć od początku. Najpierw odszkodowanie. Praca, zarobki, odbudowa domu i dalej samo pójdzie...
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Postprzez nataku w 16 Mar 2011 02:19

grzesczes1 napisał(a):Piotr Kraśko mówił (tak, tak oglądam wiadomości :mrgreen

mógłby się nauczyć poprawnie wymawiać nazwę honsiu. jak wszyscy inni pseudo-reporterzy. nie mają żadnych ludzi, którzy by im wbili młotkiem do głowy, że w japońskim nie ma "sz" albo jakiegoś głupiego "si" jak w hiszpańskim?!

wczoraj i dzisiaj miałam w szkole małe dyskusje na ten temat, bo jednak u nas kręci się dużo japończyków. nana pochodzi z tokio, ale p. tasaki już z samego sendai, więc od razu wszyscy się dopytywali, jak rodzina.
to trzęsienie ziemi było wyjątkowe, bo trwało aż 4 minuty. to strasznie długo, zwykle trwa niewiele ponad 20 sekund. nie mówiąc, oczywiście o sile. aczkolwiek ono nie wyrządziło takich szkód, jak tsunami.
jeśli chodzi o niesioną pomoc, to problem tkwi z drugiej strony. japonia oficjalnie nikogo o nic nic prosiła, ambasada japońska nie przyjmuje pomocy, tylko odsyła do czerwonego krzyża. właściwie mamy niewielkie pole do popisu, a jedyne, co możemy zrobić to wpłacać pieniądze lub kupować te gwiazdorskie gadżety. wysyłanie jedzenia nie ma sensu, bo wszyscy by się pochorowali. nam się wydaje, że wysłanie konserwy to dobry pomysł, ale cały świat zapomina, że tam jest zupełnie inne jedzenie, nawet ryż.
13.06.2007- Chorzów, Polska
17.06.2008- Brno, Czechy (+m&g)
27.06.2008- Berlin, Niemcy
02.08.2009- Grafenhainichen, Niemcy
20.10.2010- Berlin, Niemcy
10.11.2010- Londyn, Anglia (za darmo)
11.11.2010- Londyn, Anglia (+ LPU Summit)
----
21.06.2011- LPU Summit, Hamburg, Niemcy
Awatar użytkownika
nataku
Administrator

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:48

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości