Użytkownik Roku 2010 - dyskusja

(prywatnie)

Postprzez zwieR.Z. w 29 Gru 2010 01:50

Grudzień wydaje ostatnie tchnienia, zatem zbliża się czas kolejnych wyborów użytkownika roku. Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie, żeby tym razem pójść nieco dalej i urozmaicić plebiscyt. Jak to jednak w życiu bywa, więcej możliwości - więcej wątpliwości. Do rozpoczęcia głosowania mamy jeszcze odrobinę czasu i chciałbym poznać kilka opinii o pewnych kwestiach.

Pisząc o urozmaiceniu konkursu, miałem na myśli dodanie nowych, mniej oficjalnych kategorii. Najważniejszą z nich oczywiście byłaby kategoria Użytkownik Roku. Tak jak poprzednio, zwycięzca otrzymałby odpowiednią rangę i możliwość wyboru koloru nicka. W pozostałych kategoriach do wygrania byłaby już sama ranga, bez koloru.

Tutaj rodzi się pierwsze i zasadnicze pytanie - przyjmujemy taką zmianę, czy też kopiujemy ubiegłoroczną formułę?

Zakładając, że jednak decydujemy się na zmiany, powstaje problem wyboru kategorii. Jak już wspomniałem, najważniejszą z nich będzie kategoria Użytkownik Roku - najbardziej ogólna, mająca wyłonić wzór użytkownika forum internetowego. Jeżeli chodzi o dodatkowe kategorie, propozycje są następujące:
*Ulubiony Użytkownik - bo wcale nie trzeba być wzorem, by być lubianym.
*Najzabawniejszy Użytkownik - wyjaśniać chyba nie trzeba.
*Wirtuoz Słowa - osoba pisząca posty najbardziej przyjazne dla oka (zero byków, odpowiednie rozmieszczenie tekstu)
*Najciekawszy Użytkownik - osoba, którą najbardziej chcielibyśmy spotkać w rzeczywistości.
*Twórca Roku - wybierany spośród forumowych pisarzy, grafików i muzyków.
*Najbardziej Irytujący Użytkownik - zapewne nie przejdzie, ale warto spróbować ;p Kategoria będąca ostrzeżeniem dla osób, które swoim zachowaniem przeszkadzają reszcie użytkowników. Żeby nie być wrednym, w tym wypadku ranga nie byłaby przyznawana ;p

Dajcie znać, które z tych kategorii byście wyrzucili i ewentualnie zgłaszajcie własne propozycje.

Ostatnią wątpliwość budzi kryterium doboru kandydatów. Sporządziłem wstępną listę dla kategorii Użytkownik Roku. Brałem pod uwagę osoby, które mają na koncie ponad 100 postów i logowały się na forum w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Takich osób jest ponad 50 i zastanawiam się, czy to nie za dużo. Rok temu wymagania były nieco wyższe - 100 postów i obowiązkowe logowanie w ciągu jednego miesiąca poprzedzającego start konkursu.

Podsumowując, liczę na opinie na temat trzech kwestii:
- czy dodajemy nowe kategorie?
- jakie kategorie dodajemy?
- kogo nominujemy?

Planowany początek głosowania - 1 stycznia.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Postprzez Kozer w 29 Gru 2010 09:58

Jestem za wszystkimi kategoriami. Tymi negatywnymi jak najbardziej też, ba, chcę więcej(może załapię jakiś bad-achievement) :D

Nominowani - trochę wyższy "próg" postowy bo faktycznie, od przybytku głowa może boleć, przy czym można by zgłosić jeszcze kogoś niespełniającego wymogów, jeżeli nie zdążył się wyróżnić, czy dobrze się zapowiada lub też od jakiegoś czasu mniej się udziela(np. nie wiem czy Dream się załapie a jemu się należy sam udział i to z topu listy :P ).
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez Saika w 29 Gru 2010 12:13

Z pewną dozą nieśmiałości ale stwierdzam, że właśnie ta negatywna kategoria- *Najbardziej Irytujący Użytkownik-powinna być jednak uwzględniona w tegorocznym plebiscycie. To nic, że wygra tu Czarny, ale przynajmniej nie będzie w tej edycji tyle lukru. ;) No i jeśli (jeśli) rozbudowujemy konkurs, to ja poproszę o kategorię Spamera Roku. :mrgreen: 8-) Na przyszłość proponuję tak w połowie roku robić nominację- niech do konkursu stają ci, których inni użyszkodnicy (;)) zgłoszą.
Saika

Postprzez zwieR.Z. w 29 Gru 2010 12:33

Nominowani - trochę wyższy "próg" postowy bo faktycznie, od przybytku głowa może boleć, przy czym można by zgłosić jeszcze kogoś niespełniającego wymogów, jeżeli nie zdążył się wyróżnić, czy dobrze się zapowiada lub też od jakiegoś czasu mniej się udziela(np. nie wiem czy Dream się załapie a jemu się należy sam udział i to z topu listy :P ).

Dream się łapie bez problemów. Minimalnej liczby postów raczej nie zmienię, ale wątpliwości budzi czas od ostatniego logowania. Trochę głupio by było, gdyby wygrał ktoś, kto nawet się o tym nie dowie, bo nie zaglądał tutaj od kilku ładnych tygodni i zwyczajnie dał sobie z forum spokój.
Z pewną dozą nieśmiałości ale stwierdzam, że właśnie ta negatywna kategoria- *Najbardziej Irytujący Użytkownik-powinna być jednak uwzględniona w tegorocznym plebiscycie. To nic, że wygra tu Czarny, ale przynajmniej nie będzie w tej edycji tyle lukru. ;) No i jeśli (jeśli) rozbudowujemy konkurs, to ja poproszę o kategorię Spamera Roku. :mrgreen: 8-) Na przyszłość proponuję tak w połowie roku robić nominację- niech do konkursu stają ci, których inni użyszkodnicy (;)) zgłoszą.

Myślę, że kategorię Spamer Roku można śmiało dodać. Natomiast co do sposobu nominacji, to raczej nie przejdzie. Przede wszystkim, nagroda jest za cały rok, więc nie można wyłaniać kandydatów w jego połowie ;p Na dodatek, zgłaszając wszystkich "ręcznie", bez konkretnego kryterium, bardzo łatwo kogoś nieumyślnie pominąć.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Re: Użytkownik Roku 2010 - dyskusja

Postprzez Frycas w 29 Gru 2010 12:47

Z Spamerami Roku może być . Teraz trzeba było by dodać tą listę. Ilu dokładnie użytkowników bierze udział. Kto do jakiej kategorii . Trochę czasu na zastanowienie musi być. Można też dodać krótki opis dlaczego głosuję na tą osobę lub trzeba bo inaczej głos się nie liczy ,ale to już zostawiam zwieR.Z-owi ,ponieważ jest organizatorem.
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Postprzez Rizla w 29 Gru 2010 13:19

Moim zdaniem te wszystkie kategorie to naprawdę świetny pomysł. Trochę rozruszamy to nasze forum, a i będzie ciekawiej ;)
Frycas z tym opisem to niezły pomysł, ale myślę, że kto będzie chciał ten opisze powód swojego wyboru. Nie każdy lubi się rozpisywać ;)
Awatar użytkownika
Rizla

Dołączenie: 02 Sty 2010 12:09
Miejscowość: Kraków

Postprzez Kozer w 29 Gru 2010 13:36

Opis to świetny pomysł :)

No i jak mówiłem, lista jest dobra, a zgłaszanie będzie w przypadku, gdy chcielibyśmy kogoś dodać i te samej myśli byłoby wiecej uzytkowników.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Postprzez zwieR.Z. w 29 Gru 2010 14:54

O opisie nie wspominałem, bo to już tradycja, że podaje się krótkie uzasadnienie ;)
Co do listy kandydatów, to będzie kilka różnych, w zależności od kategorii. Żeby nie powtórzyć błędu z poprzednich "wyborów", o tytuł Użytkownika Roku nie będą mogli ubiegać się członkowie ekipy lp.pl. Mając więcej obowiązków, łatwiej o głosy, co doskonale było widać rok temu. Osobna lista będzie również w kategorii Twórca Roku.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Postprzez Melliana w 29 Gru 2010 16:37

zwieR.Z. napisał(a): Minimalnej liczby postów raczej nie zmienię, ale wątpliwości budzi czas od ostatniego logowania. Trochę głupio by było, gdyby wygrał ktoś, kto nawet się o tym nie dowie, bo nie zaglądał tutaj od kilku ładnych tygodni i zwyczajnie dał sobie z forum spokój.

No to może zostańmy przy tych kryteriach, które były w zeszłym roku?
Ilu będzie wtedy nominowanych?

Co do dodatkowych kategorii - jestem jak najbardziej za. :)
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Postprzez kasiula w 29 Gru 2010 18:38

podoba mi się to urozmaicenie, jestem za. zwłaszcza, że przybyło nam troszkę użytkowników. także jest wśród kogo wybierać.

zwieR.Z. napisał(a): Takich osób jest ponad 50 i zastanawiam się, czy to nie za dużo.

skoro namnożyło nam się kategorii, pewnie jakoś rozdysponujemy tych ludzi xD

a Spamer Roku, noo.. zależy, w jakim temacie :mrgreen:
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Postprzez Kozer w 29 Gru 2010 18:41

No szczerze mówiąc to dział Gry powinien być wyłaczony z tego xD
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez kasiula w 29 Gru 2010 18:50

oj no. i w Grach już coraz mniej postów xD posunęłabym się o stwierdzenie, że ludzie dorośleją, ale to byłyby chyba zbyt daleko idące wnioski xD
patrząc przez pryzmat czasu i tak teraz mniej tu spamu niż za moich wcześniejszych wizyt. ale z drugiej strony, żeby dodać komentarz na głównej, trzeba się zarejestrować. użytkownicy mnożą się jak króliki, a potem, nie wiedząc, co ze sobą zrobić, często lądują w Grach i nigdzie więcej.
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Postprzez kruk. w 29 Gru 2010 22:43

Mi to tam wisi, bo i tak nic nie wygram :D
woob woob woob :3
Awatar użytkownika
kruk.

Dołączenie: 25 Mar 2010 17:45
Miejscowość: Köln - Warszawa

Postprzez Magda 97 w 30 Gru 2010 13:59

No ja jestem nowa więc za bardzo nie orientuję się w temacie ale uważam że jest to dobra propozycja i jak najbardziej jestem za.
Magda 97

Dołączenie: 27 Lis 2010 19:07

Postprzez niqus w 30 Gru 2010 14:47

Magda 97, ale za czym?
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Postprzez Darth Dream w 30 Gru 2010 19:35

Kozer napisał(a):Jestem za wszystkimi kategoriami. Tymi negatywnymi jak najbardziej też, ba, chcę więcej(może załapię jakiś bad-achievement) :D

+1
Kozer napisał(a):(np. nie wiem czy Dream się załapie a jemu się należy sam udział i to z topu listy :P ).

Dzięki, że o mnie pamiętasz ;)
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Postprzez KaT w 31 Gru 2010 11:48

Ja to bym chcial spotkac siebie, bardzo intryguje mnie moja postac i jestem ciekaw co kryje sie za avatarem songa (ktorego tez bardzo lubie). Mysle ze odpowiem niedlugo na moje PW i dogadamy sie co do spotkania w realu. 3majcie kciuki.
Zapomniałem dodać że pasjonuje mnie jego fenomenalna fana beria częstego "niepisania" polskich znaków, nosh geniush!
A tak na serio pomysł fajny ^^
Ludzie mnie nienawidzą, bo jestem bogaty, przystojny i świetnie gram w piłkę
Cristiano Ronaldo
Awatar użytkownika
KaT

Dołączenie: 07 Wrz 2010 23:34

Postprzez Frycas w 01 Sty 2011 02:22

Dzisiaj rozpoczynamy głosowanie . Tak sądze .
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Postprzez kolo10017 w 02 Sty 2011 23:31

Tylko z takim małym pomysłem wpadłem, że można wprowadzić kategorie coś a'la "Debiut Roku" tzn, użytkownik który pojawił się w 2010 i zyskał
największą sympatię.
Image
Awatar użytkownika
kolo10017

Dołączenie: 03 Sie 2010 12:51

Postprzez Saika w 02 Sty 2011 23:33

Dobrze prawisz. :)
Tylko t więcej roboty dla modków-nowa lista.
Saika

Postprzez Kozer w 03 Sty 2011 00:08

Ja jestem oczywiście za :) z tej grupy nominowanych wyróżnić zeszłorocznych świeżaków :D
Image
Awatar użytkownika
Kozer

Postprzez zwieR.Z. w 03 Sty 2011 00:45

Teraz to już trochę za późno, ale można o tym pomyśleć za rok ;)
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.

Powróć do O nas

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości