Wegetarianizm

(wypowiedz się)

Wegetarianizm

Postprzez Saika w 27 Gru 2009 21:49

Podziękowania należą się Niqus.
A więc droga nasza Moderatorko, dzięki Tobie mam ava, dziękuję.

Weganom wszystko jedno, skąd są.
To frutarianie jedzą tylko te części rośliny, których zjedzenie nie powoduje jej śmierci.
Saika

Wegetarianizm

Postprzez robaczek w 27 Gru 2009 21:51

ale wtopa - pomyliłam :P jakoś tak się zakręciłam, heh. no to pytanie, skąd frutarianie biorą żarcie?
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Wegetarianizm

Postprzez Saika w 27 Gru 2009 21:57

Z tego, co spadnie.
Jabłka jeść im wolno, bo nie zabijają jabłoni, ale już marchew jest tabu (jakby to ujęła Arabka: jest haram) bo potrzebny jest korzeń- uśmiercasz ją. Cukinia jest ok, ale pietruszka, buraki- nie.
Ogólnie bardzo uboga dieta...
Saika

Re: Wegetarianizm

Postprzez robaczek w 27 Gru 2009 21:59

Saika napisał(a):Z tego, co spadnie.
Jabłka jeść im wolno, bo nie zabijają jabłoni, ale już marchew jest tabu (jakby to ujęła Arabka: jest haram) bo potrzebny jest korzeń- uśmiercasz ją. Cukinia jest ok, ale pietruszka, buraki- nie.
Ogólnie bardzo uboga dieta...

no, ale skąd biorą to jedzenie? jeśli mają własny ogródek, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale tak jak mieszkają w mieście - nie widziałam jeszcze sklepu ze "spadniętymi" owocami. to mnie ciekawi.
Awatar użytkownika
robaczek

Wegetarianizm

Postprzez Saika w 27 Gru 2009 22:03

Nie wszyscy jedzą tylko to, co spadnie samo.
Dla wielu z nich można owoc zerwać- pod warunkiem, że nie zabija się samej rośliny.
Saika

Wegetarianizm

Postprzez robaczek w 27 Gru 2009 22:09

hmm, ale to bardzo ogranicza pole. organizm takiej osoby musi być bardzo... jak to się mówi... musi mu wiele składników brakować. tak mi się przynajmniej wydaje :>
Awatar użytkownika
robaczek

Wegetarianizm

Postprzez Saika w 27 Gru 2009 23:10

Podobno jak się uważa, to nie...
Ja frutarianom w to nie wierzę.
Prędzej weganom.
Choć to i tak kwestia etyczna.
Saika

Wegetarianizm

Postprzez kasiula w 07 Lut 2010 17:45

heh. zabawne. jeszcze przed feriami na biologii wałkowałam podobny temat :)

cóż. sama mogę powiedzieć, że przez pewien okres czasu praktykowałam niejedzenie mięsa. było to raczej przez wzgląd na samopoczucie - po prostu czułam się lżej. ale zrezygnowałam z takiego sposobu odżywiania, musiałam się nawrócić.
i według mnie jedzenie mięsa jest jak najbardziej w porządku, chociażby zważając na łańcuch pokarmowy. człowiek jest istotą wszystkożerną i praw natury raczej się nie zniweluje.
a wszyscy inni, którzy rezygnują z jedzenia mięsa (z różnych względów), również mają moje poparcie ;)
Image
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka Roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 18:37
Miejscowość: Ostróda

Wegetarianizm

Postprzez Rizla w 07 Lut 2010 18:04

Mi nawet ostatnio mama przypomniała, że jak byłam mała to przez jakiś czas około roku nie jadłam mięsa. Nie z przekonań, bo jakie można mieć mając 7 lat :D, ale z tego, że po prostu nie potrzebowałam ;) Ale teraz już normalnie jem, tylko że jestem bardzo wybredna ;)
Awatar użytkownika
Rizla

Dołączenie: 02 Sty 2010 12:09

Wegetarianizm

Postprzez HuSkYy w 27 Lip 2010 00:09

ja od dziecka mam zahamowanie do jedzenia miesa ( bo od dziecka kocham zwierzeta jak i równiez mi nie smakowało) jadlam bardzo male ilosci i tylko drób . Od ponad roku jestem wegetarianka czyli zrezygnowalam z wszystkiego i bardzo dobrze sie z tym czuje kilka dni temu byłam na badaniach ( wskazane przy wegetarianizmie ) i wszystko ze mna wporzadku ;)

jesli mozecie ogladnijcie 10 odcinkow miedzy innymi dzieki temu filmikowi ciotka mojej kolezanki zostala wegetarianka :] nie chce was tez przekonywac do tego bo to wasza sprawa ale chce zebyscie to ogladneli :P te filmy daja duzo do myslenia no chyba ze cie to nie rusza

http://www.youtube.com/watch?v=gMcKcfmM ... 1&index=44
Image
Awatar użytkownika
HuSkYy

Dołączenie: 26 Gru 2009 15:51
Miejscowość: Rzeszów

Wegetarianizm

Postprzez robaczek w 27 Lip 2010 19:53

są ludzie, których pociągu do mięsa niczym nie zmienisz. nawet okropnymi i drastycznymi filmami, żeby im "obrzydzić" jedzenie zwierząt.
są wreszcie ludzie egoistyczni i mało wrażliwi, którzy obejrzą wszystko i powiedzą: "ok, może to i racja, ale ja i tak będę jeść mięso" (niestety, ja jestem taka :P)
Awatar użytkownika
robaczek

Wegetarianizm

Postprzez HuSkYy w 27 Lip 2010 20:33

są ludzie, których pociągu do mięsa niczym nie zmienisz. nawet okropnymi i drastycznymi filmami, żeby im "obrzydzić" jedzenie zwierząt.
są wreszcie ludzie egoistyczni i mało wrażliwi, którzy obejrzą wszystko i powiedzą: "ok, może to i racja, ale ja i tak będę jeść mięso" (niestety, ja jestem taka )

ja wam nie chciałam obrzydzić jedzenia mięsa ,chciałam tylko żebyście zobaczyli jak tak naprawde jest w rzeźniach i jak sie zwierzeta męczą ja np oglądając te filmiki sie popłakałam inni za to mogą to oglądać i oglądać i ich to nie rusza :P zależy od człowieka . w każdym bądź razie nie nakłaniam was to zostania wegetarianami bo to chyba nie jest możliwe :P
Image
Awatar użytkownika
HuSkYy

Dołączenie: 26 Gru 2009 15:51
Miejscowość: Rzeszów

Wegetarianizm

Postprzez RoseShooter w 16 Paź 2010 15:14

Ja jestem wegetarianką od 3 lat i szczerze mówiąc czuję obrzydzenie do mięsa. Życie Wegetarianki (przynajmniej w moim przypadku) jest ciężkie wiążą się z tym wredne komentarze ludzi, wypadnie włosów i częste osłabienia. Niektórzy mówią, że mi zazdroszczą bo sami nie potrafiliby tego zrobić albo jak ostatnio mi się przydarzyło kobieta się mnie spytała czy nie należę czasem do jakiejś sekty, strasznie się wtedy zdenerwowałam i wyszłam. Dla mnie to nie jest dieta jak to niektórzy nazywają (pomimo tego, że schudłam przy tym 7kg) tylko sposób życia.
I`m worse at what I do best
And for this gift I feel blessed
Awatar użytkownika
RoseShooter

Dołączenie: 12 Paź 2010 17:36
Miejscowość: Poznań

Wegetarianizm

Postprzez niqus w 16 Paź 2010 15:56

Rose, moim zdaniem do wszystkiego trzeba mieć zdrowe podejście.
Włosy ci wypadają? łatwo się denerwujesz? Szybko straciłaś na wadze?
na twoim miejscu pogadałabym z jakimś dietetykiem, bo mimo że, psychicznie, jako wegetarianka czujesz się świetnie, to twoje ciało może odczuwać niedobów niektórych składników które dostarcza nam mięso
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Wegetarianizm

Postprzez RoseShooter w 16 Paź 2010 16:52

Próbuję to uzupełniać, jem gotowane warzywa, ograniczam słodycze. Masz rację psychicznie czuję się z tym świetnie ale fizycznie jest koszmarnie szczególnie w tym roku do osłabień doszło wypadanie włosów i takie choć by zaślepienia czyli wstaję z łóżka nic nie widzę przez ok pół minuty i nie potrafię przy tym utrzymać równowagi mam tak praktycznie codziennie, często odczuwam mocne kłucia serca (od dawna je mam ale w tym roku są bardzo często)a z koncentracją to zawsze miałam problemy. Planuję zrobić sobie badania krwi i serca ale boję się, że będę musiała znowu zacząć to jeść.
I`m worse at what I do best
And for this gift I feel blessed
Awatar użytkownika
RoseShooter

Dołączenie: 12 Paź 2010 17:36
Miejscowość: Poznań

Wegetarianizm

Postprzez niqus w 16 Paź 2010 17:11

czasem istnieją bezmięsne odpowiedniki
ja niestety nie zagłębiałam się na tyle w wegetarianizm, bo jestem zatwardziałym mięsożercą, ale polecam ci choćby poczytanie o tym na forach internetowych, czy stronach poświęconych wegetarianom
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Wegetarianizm

Postprzez Saika w 17 Paź 2010 11:17

Kochana Twoje problemy nazywają się: Zła dieta.
Po pierwsze: Idź na badania.
Być może należy uzupełnić żelazo? (w tabletkach)
Jako wegetarianka często się badaj!
Przy okazji- zapisuj to, co jesz.
To będzie doby trop dla lekarza.
A potem-do dietetyka, który to naprostuje tak, byś mogła nie jeść mięsa i być zdrowa.
Tu masz kilka fajnych linków:

http://www.wegetarianizm.net/
http://www.wegetarianie.pl/
http://zwegowani.pl/
http://vegie.pl/
http://www.vege.pl/
Saika

Wegetarianizm

Postprzez misia94 w 21 Sty 2011 10:33

Saika, ma racje: zła dieta.
Wiem z doświadczenia, że fakt, że jesteś wegetarianką nie znaczy, że musisz mieć problemy ze zdrowiem. Zacznij od przejrzenia indeksów z witaminami i ich dziennym zapotrzebowaniem.
Spróbuj pić mleko sojowe jeśli jeszcze tego nie robiłaś, nie jest za dobre ale ma dużo składników odżywczych.
Polecam też zupę miso i kotlety sojowe (mniam :) )

A teraz na temat
Decyzja o zostaniu wegetarianką kiełkowała we mnie długo. Wpływały na mnie wszystkie informacje na temat niehumanitarnego uboju zwierząt. Potem przeczytałam książkę, której główna bohaterka nie jadła mięsa. Książka nie miała wiele wspólnego z wegetarianizmem ale argumenty i przemyślenia tej postaci bardzo na mnie wpłynęły.
Nie potrafię jednak zaakceptować rodziców, którzy zmuszają do tego swoje dzieci. To powinna byś własna decyzja...
Awatar użytkownika
misia94

Dołączenie: 27 Lis 2009 15:59
Miejscowość: koniec świata

Wegetarianizm

Postprzez 11chester11 w 16 Maj 2011 21:21

Jeśli chodzi o mnie to przeżyje bez mięsa. Moja dieta preferuje sery, ale nie jest wegetarianką. Jem bo moja rodzina by tego nie wytrzymała psychicznie, oni uwielbiają jeść mięso w umiarze ale tak.
I take everything from the inside
And throw it all away
Cause I swear/for the last time
I won't trust myself with you

Dzięki wam chce mi się żyć...
Awatar użytkownika
11chester11

Dołączenie: 15 Maj 2011 11:42
Miejscowość: Mała wieś na Dolnym-Śląsku

Wegetarianizm

Postprzez Nightwolf w 17 Maj 2011 12:30

kiedys probowalam sie przerzucic na wege, ale nie wyszlo. Nie potrafie zyc bez ryb <3 i zadnej ideologii w tym nie bylo - zatrulam sie jedzeniem na wynos i spowodowalo to maly miesowstret. a poza tym wege jedzonko jest calkiem smaczne
Awatar użytkownika
Nightwolf

Dołączenie: 30 Mar 2011 16:02

Wegetarianizm

Postprzez Uma1995 w 12 Lip 2011 15:44

no ja jestem,nie wiem dlaczego,ale jakoś mnie odrzuca od mięsa i to z czego jest ono zrobione. ;|
Uma1995

Dołączenie: 12 Lip 2011 15:34
Miejscowość: Reszel (warmińsko-mazurskie)

Poprzednia

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości