When They Come For Me | WTCFM

(dyskusje o poszczególnych utworach)

Postprzez Dead_Slayer w 26 Sty 2011 20:24

Chyba najbardziej ,,inna" piosenka na ATS. Ale jest super. Tekst bardzo zajmujący. Nie no... Brad z megafonem... Chester świetnie śpiewa a rap Mike boski. 10/10
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez kronos1194 w 26 Sty 2011 20:27

Szkoda tylko, że Chester ma mało do śpiewania w tej piosence... xD

Edti:

Ciągle myślałem, że te "aaa" między zwrotkami śpiewa Mike (poza tym końcowym "eee" - tam wyraźnie słyszałem Chaza). Aż tu obejrzałem sobie nagranie z występu live a tam Chester to śpiewa. Małe pytanie mam do was. Czy to ja mam jakieś omamy, czy w wersji studyjnej na prawdę śpiewa Mike, a w live specjalnie Chaz by nie było przez dłuższy czas ciągle słychać Mike'a?
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

Postprzez Flavinio w 26 Sty 2011 20:55

Małe pytanie mam do was. Czy to ja mam jakieś omamy, czy w wersji studyjnej na prawdę śpiewa Mike, a w live specjalnie Chaz by nie było przez dłuższy czas ciągle słychać Mike'a?

Jak dla mnie te "aaa" to raczej Chester, ale w 2 ostatnich sekundach to jakby Mike. Ciężko powiedzieć ;)
Awatar użytkownika
Flavinio

Dołączenie: 08 Cze 2009 20:02
Miejscowość: Boguszyce (Śląskie)

Postprzez Kozer w 26 Sty 2011 23:52

A dla mnie żaden z nich nie dominuje, ja słyszę Brada i Dave'a. Brada całkiem wyraźnie nawet.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez Dead_Slayer w 27 Sty 2011 16:04

Mi sie wydaje że w wersji studyjnej to jest to nagrany jakiś arab albo jakiś oryginalny dzwięk. A na live to przez cały czas chester.
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Kozer w 28 Sty 2011 03:15

Wydawanie wydawaniem, na 100% to LP a nie żaden Arab ;)
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Re: When They Come For Me | WTCFM

Postprzez Darth Dream w 04 Lut 2011 14:45

LP fan napisał(a):***
Kawałek który napędza coś plemiennego. Zdecydowanie najbardziej hip-hopowy utwór na tej płycie. Mike rapuje gęsto jak nigdy, pojawia się nawet groźne madafaka co zbliża go do swoich ziomali :P . A koncówka oddaje nam klimat ATS Całość jest jednak trochę monotonna.

Zerżnięte z Teraz Rock, dlatego warto by wkleić jako cytat, nieprawdaż?

Koleś ma trochę racji. Przy pierwszym przesłuchaniu kawałek skojarzył mi się właśnie z jakimiś Murzynami, ewentualnie Indianami, ale na pewno nie z muzyką arabską. Muezin? Posłuchajcie Mustapha grupy Queen - to o wiele bardziej przypomina rzeczonego muezina i muzykę arabską w ogóle.

A tak oprócz tego, to piosenka przednia, znowu LP łączy mnóstwo różnych elementów. W przypadku WTCFM to prawie harakiri - bo gitara z tego utworu, perkusja, chórek i rap, puszczone oddzielnie, pozornie wydają się w ogóle do siebie nie przystawać. Niektórzy reagują alergicznie na takie zestawienia w obrębie jednego utworu. Ale zespół z wielką, powalającą wręcz świadomością muzyczną, sklecili to tak, że ma ręce i nogi, i w mojej opinii dobrze się tego słucha.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Postprzez Tunia w 28 Kwi 2011 11:46

Muszę, muszę, muszę skomentować!
Ech... Uwielbiam! Od pierwszego przesłuchania! ;)
Jest to taka inna piosenka od reszty z ATS. Rytmy - takie muzułmańskie... aż się tyłek rusza na krześle...
Rap Mike'a ma coś w sobie - nie da się go nie słuchać . Jak usłyszałam jak mówi "motherfucker" to popłakałam się ze śmiechu...
Rob tu się popisał... (pierwszy raz w życiu go chwalę ;P) - te perkusje wymiatają! :D
Szkoda tylko, że Chaz nie mógł se ciutkę więcej pośpiewać...
Z czystym sumieniem mogę dać 10/10 :)

Momentami kojarzy mi się z muzułmańskim muezinem wzywającym do modlitwy z minaretu

Uwielbiam ten tekst :mrgreen:.

No i jeszcze "try the ketchup motherfucker" - uwielbiam... (to jest cytat z komentarzy z jutuba jak coś :mrgreen: )

No i na koniec...
małe powiązanie do tego wyżej... :lol:
Image
Tunia

Dołączenie: 13 Kwi 2011 11:38

Postprzez puszka w 21 Lip 2011 14:22

To co zobaczyłam w poście powyżej trochę mnie zdezorientowało ale do rzeczy.
Kolejna jedna z moich ulubionych piosenek LP. Wracając dzisiaj autobusem do domu zastanawiałam się dlaczego ten utwór tak mi się podoba. Oto co wymyśliłam:
Początek piosenki, kiedy słychać te bębny kojarzy mi się z jakimiś afrykańskimi brzmieniami, trochę takimi plemiennymi, co sprawia, że w moim małym móżdżku pojawia się obraz tańczących wokół ogniska Murzynków :D . Rap Mike przerywa ten obrazeczek i uświadamia mi, że to nie jakaś muzyka rytualna tylko LP. A Mike jak to Mike zawsze świetny ;) . Lecz tak czy siak to "aaaaaaa..." przypomina mi jakieś arabskie brzmienia. Później następuje zwolnienie, Chester, słychać bębny, przyśpieszenie, znowu zwolnienie i przyśpieszenie. Super im to wyszło :) . Tekst też jest godny pochwały i doskonale współgra z muzyką. Mike rapuje:
"Everybody wants the next thing to be just like the first
And i'm not a robot, i'm not a monkey
I will not dance even if the beat is funky"
a słowa potwierdza muzyka. Nie trzymają się na siłę starego brzmienia, tworzą po swojemu (i bardzo dobrze).
Te wszystkie elementy z pozoru nie psujące do siebie sprawiły, że uwielbiam słuchać tej piosenki :D .
"I know I can
Be what I wanna be
If I work hard at it
I'll be where I wanna be"
Awatar użytkownika
puszka

Dołączenie: 24 Maj 2010 20:03
Miejscowość: Lublin

Re: When They Come For Me | WTCFM

Postprzez kronos1194 w 23 Kwi 2012 21:22

kronos1194 napisał(a):Zdecydowanie jeden z najlepszych na ATS. Kawałek jest świetny i żeby nie wypowiadać jeszcze raz tego co już było powiedziane powiem po prostu, że jest to jeden z moich ulubionych :D oceniam go na 9/10.

Nic się praktycznie nie zmieniło... dalej uważam go za jeden z ulubionych w karierze lp. Jedynie co mogę zmienić to opinie "jeden z najlepszych" - nie, on jest najlepszy na ATS! No i mogę dopowiedzieć, że jedzie mi tu blisko wschodnimi rytmami, które uwielbiam - poza tym te bębny... cudo!
Image
Awatar użytkownika
kronos1194

Dołączenie: 29 Cze 2009 19:12

Poprzednia

Powróć do Utwory

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości