Wiosna ludów na "Bliskim Wschodzie".

(wypowiedz się)

Postprzez Biały_sznurówek w 05 Mar 2011 18:41

Co sądzicie o wydarzeniach na bliskim wschodzie? Czy fala rewolucji dojdzie do Europy?
Czy biedni żydzi mają się czego obawiać? :( Jak bardzo zamiany w tamtej części świata wpłyną na nas w najbliższym czasie?(nie licząc podwyżek ropy :E)
Biały_sznurówek

Dołączenie: 07 Paź 2009 10:52

Postprzez Borderland w 05 Mar 2011 18:54

Każdy naród ma prawo do wolności, jeżeli chcą demokracji to mają prawo o nią walczyć. Każde państwo ma prawo do samostanowienia.
Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke it's true.
Awatar użytkownika
Borderland

Dołączenie: 28 Maj 2009 10:47

Postprzez Dinnaroth w 05 Mar 2011 18:56

Czy fala rewolucji dojdzie do Europy?

W Europie nie ma żadnych dyktatorów, nie licząc Białorusi. A tam rewolucja nie dojdzie.

Jak bardzo zamiany w tamtej części świata wpłyną na nas w najbliższym czasie?

Moim zdaniem nie wpłyną w żaden sposób.
You are my shelter, my shoulder when I'm weary
But I'm the strongest man whenever you're close
With your loving, I'm something and you need to know
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Dołączenie: 03 Maj 2010 20:24
Miejscowość: Kraków

Re: Wiosna ludów na "Bliskim Wschodzie".

Postprzez Biały_sznurówek w 05 Mar 2011 19:38

Dinnaroth napisał(a):
Czy fala rewolucji dojdzie do Europy?

W Europie nie ma żadnych dyktatorów, nie licząc Białorusi. A tam rewolucja nie dojdzie.

Skąd założenie, że do rewolucji/kontrrewolucji jest potrzebny dyktator?

Czyli odrzucasz wszelaką odpowiedź zbrojną państw arabskich na wypadek wkroczenie obcych wojsk do Libii?
Biały_sznurówek

Postprzez Dinnaroth w 05 Mar 2011 20:08

Człowieku, a co ty sobie myślisz? Że lud Francji albo Niemiec rzuci się do manifestacji? Niby z jakiego powodu? Ogarnij się trochę!

Czyli odrzucasz wszelaką odpowiedź zbrojną państw arabskich na wypadek wkroczenie obcych wojsk do Libii?

Tak, odrzucam. Zauważ, że we wszystkich krajach arabskich dzieje się to samo: protesty, manifestacje. Panujący w tych krajach najpierw muszą się uporać z własnymi problemami, a dopiero potem będą mogli coś zrobić. A to szybko nie nastąpi. Możliwe, że to w ogóle nie nastąpi.
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Saika w 05 Mar 2011 20:16

Słuchaj sznurówek.
Wpłyną rewolucje choćby przez wzrost ceny ropy i blokadę kanału Sueskiego.
Albo ograniczenia w turystyce-Egipt zbiednieje, więc trzeba będzie pomagać mu bardziej, niż dotychczas, załamie się pokój z Izraelem, który jest satelita USA itp itd.
Saika

Postprzez Dinnaroth w 05 Mar 2011 20:26

Saika wróciła!!! :D

Albo ograniczenia w turystyce-Egipt zbiednieje, więc trzeba będzie pomagać mu bardziej, niż dotychczas, załamie się pokój z Izraelem, który jest satelita USA itp itd.

Zgadzam się w całej rozciągłości.
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Biały_sznurówek w 05 Mar 2011 20:34

Dinnaroth napisał(a):

Człowieku, a co ty sobie myślisz? Że lud Francji albo Niemiec rzuci się do manifestacji? Niby z jakiego powodu? Ogarnij się trochę!

Tak, odrzucam. Zauważ, że we wszystkich krajach arabskich dzieje się to samo: protesty, manifestacje. Panujący w tych krajach najpierw muszą się uporać z własnymi problemami, a dopiero potem będą mogli coś zrobić. A to szybko nie nastąpi. Możliwe, że to w ogóle nie nastąpi.

Ogarnij ton wypowiedzi bo nie jestem Twoim kolegą.

Nie ma powodu? Żartujesz prawda?
Samo istnienie takiego czegoś jak Związek Socjalistycznych Republik Europy jest powodem do ruszenia głową i powstrzymania tego jak najszybciej. Rozumiem, że jesteś wielkim fanem Stalina czy Hitlera skoro chwalisz idee UE?
Szkoda mi pisać o "demokracji" w tych krajach bo widzę, że raczej Cie nie przekonam do niczego.

Nie we wszystkich krajach arabskich. Iran, Pakistan, Arabia Saudyjska...
Jeżeli znów macie w planach interwencję militarną w Północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie, narody tego regionu powstaną razem i wykopią groby dla Waszych żołnierzy.-Ahmadineżad

Kasiu ja bym powiedział, że to USA jest satelitą Izraela. Ja myślę, że wojna będzie już otwarta i ktoś pomoże Palestyńczykom w walce z tymi sukinsynami .
Biały_sznurówek

Postprzez Dinnaroth w 05 Mar 2011 20:50

Samo istnienie takiego czegoś jak Związek Socjalistycznych Republik Europy jest powodem do ruszenia głową i powstrzymania tego jak najszybciej. Rozumiem, że jesteś wielkim fanem Stalina czy Hitlera skoro chwalisz idee UE?
Szkoda mi pisać o "demokracji" w tych krajach bo widzę, że raczej Cie nie przekonam do niczego.

Sorry, ale... O czym ty do jasnej cholery piszesz??!! Rozumiem, że masz coś do UE, tak? Nie wiem co, ale powiem ci, że analogia do Hitlera i Stalina jest słaba i kompletnie nie trafiona. Jeśli uważasz, że w krajach członkowskich UE nie ma demokracji to mylisz się... I można mnie przekonać tylko trzeba podać jakieś sensowne argumenty, które można rozważyć... Na razie takich jest w twoich wypowiedziach jak na lekarstwo... :|

że to USA jest satelitą Izraela.

Że co?? To Izrael szpieguje dla USA państwa arabskie itd. Nie na odwrót.
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Biały_sznurówek w 05 Mar 2011 21:39

Sorry, ale... O czym ty do jasnej cholery piszesz??!! Rozumiem, że masz coś do UE, tak? Nie wiem co, ale powiem ci, że analogia do Hitlera i Stalina jest słaba i kompletnie nie trafiona. Jeśli uważasz, że w krajach członkowskich UE nie ma demokracji to mylisz się... I można mnie przekonać tylko trzeba podać jakieś sensowne argumenty, które można rozważyć... Na razie takich jest w twoich wypowiedziach jak na lekarstwo... :|

W jaki sposób Związek Radziecki był rządzony? Był rządzony przez piętnastu, przez nikogo nie wybranych ludzi, którzy przed nikim nie odpowiadali i przez nikogo nie mogli zostać zwolnieni.

W jaki sposób rządzona jest Unia Europejska? Przez 25 ludzi, których nikt nie wybrał, którzy przed nikim nie odpowiadają i którzy przez nikogo nie mogą zostać zwolnieni.

Czym był Związek Sowiecki? Związek Sowiecki był związkiem socjalistycznych republik.

A czym jest Unia Europejska od momentu swojego powstania w 1992 roku? Unią socjalistycznych republik.

W jaki sposób Związek Radziecki został stworzony? Przez naciski, przez szantaże, przez siłę, a czasem nawet przez okupację.Oczywiście Unia Europejska jak dotychczas nie posunęła się do militarnej okupacji, natomiast wszystkie inne stosowane u zarania Związku Sowieckiego metody już były stosowane. Wywierano ekonomiczne naciski na kraje, które nie chciały przystąpić do Unii Europejskiej. Stosuje się niesamowicie silną propagandę, która przypomina mi propagandę sowiecką. Całkiem niedawno, gdy w Irlandii powtarzano referendum w sprawie traktatu nicejskiego, cały kraj został zalepiony lansowanymi przez Unię Europejską plakatami, na którym było napisane, że jeśli nie wybierzecie Unii Europejskiej będziecie mieli głód i nędzę.

Jaki był cel powstania Związku Sowieckiego?Celem powstania ZSRR było stworzenie nowej rzeczywistości historycznej, człowieka radzieckiego.
Jaki jest cel istnienia Unii Europejskiej? Tym celem jest stworzenie nowej rzeczywistości historycznej, Europejczyka.
Oba systemy zgodnie z tradycją socjalistyczną dążą do tego, by jak najbardziej osłabić państwa narodowe. W Związku Sowieckim panowała tzw. doktryna Breżniewa, doktryna ograniczonej suwerenności. Jeśli tylko któryś z krajów bloku sowieckiego nieco zmieniał swoją politykę, na którą nie zgadzała się Moskwa, natychmiast był powstrzymywany. I tak na przykład w 1968 roku, gdy Czesi zaczęli eksperymentować ze swoim systemem, najechały ich sowieckie czołgi.

Nie chodziło mi o to, że nie ma demokracji, ale o to, że niestety istnieje taki twór.
"Na to, by w danym kraju zapanował socjalizm, wystarczy wprowadzić w nim demokrację. "-Marks
"Jeśli większość ma rację – jedzmy gówno... – Miliony much nie mogą się mylić "-Waldemar Łysiak

"Co to jest demokracja: rządy ludzi, którzy nie znają się na niczym i decydują o wszystkim."
Dobra koniec off o Europie.

że to USA jest satelitą Izraela.

Że co?? To Izrael szpieguje dla USA państwa arabskie itd. Nie na odwrót.

Obejrzyj dokumenty Dr. Duka.
Biały_sznurówek

Postprzez Dinnaroth w 05 Mar 2011 22:02

W jaki sposób Związek Radziecki był rządzony? Był rządzony przez piętnastu, przez nikogo nie wybranych ludzi, którzy przed nikim nie odpowiadali i przez nikogo nie mogli zostać zwolnieni.

Prawda.

W jaki sposób rządzona jest Unia Europejska? Przez 25 ludzi, których nikt nie wybrał, którzy przed nikim nie odpowiadają i którzy przez nikogo nie mogą zostać zwolnieni.

Nie prawda. Ci ludzie są wybieranie przez tych, co żyją w krajach członkowskich. Jedyny problem jest taki, że oczywiście ludniejsze kraje mają większy wpływ na to co się dzieje. I tyle.

W jaki sposób Związek Radziecki został stworzony? Przez naciski, przez szantaże, przez siłę, a czasem nawet przez okupację.

Nie do końca. Pamiętaj, że bolszewicy mieli olbrzymie poparcie ludzi w Rosji i w krajach ościennych. Siłą zostały wcielone: Ukraina i państwa nad bałtyckie.

A czym jest Unia Europejska od momentu swojego powstania w 1992 roku? Unią socjalistycznych republik.

Od kiedy państwa członkowskie unii są socjalistyczne? :? Chyba nie wiesz co to socjalizm...

Jaki jest cel istnienia Unii Europejskiej? Tym celem jest stworzenie nowej rzeczywistości historycznej, Europejczyka.

Nie prawda. Celem unii jest współpraca gospodarcza, zacieśnianie więzi kulturalnych itd. Unia nie walczy w żaden sposób o równość klasową itp.

PS. Wykładu z historii nie musisz mi dawać. Znam znakomicie historię, uwierz mi.
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Saika w 05 Mar 2011 22:34

Dinnaroth dzięki, że odpisałeś, bo mi witki opadły...

Więc zapytuję grzecznie-co to za pitolenie o socjalizmie i wmawianie mi sympatii do Stalina czy Hitlera tylko dlatego, że wyznaję zasadę, i ż uczciwa współpraca się opłaca?
A widzę, że UE opłaca się wszystkim uczestnikom?
Saika

Postprzez Dinnaroth w 05 Mar 2011 22:52

Dinnaroth dzięki, że odpisałeś, bo mi witki opadły...

Nie ma za co. Dla ciebie wszystko Saiczko! :D

Więc zapytuję grzecznie-co to za pitolenie o socjalizmie i wmawianie mi sympatii do Stalina czy Hitlera tylko dlatego, że wyznaję zasadę, i ż uczciwa współpraca się opłaca?
A widzę, że UE opłaca się wszystkim uczestnikom?

Dla mnie też było to dziwne, dlatego odpisałem. Inaczej skwitowałbym to milczeniem.
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Saika w 05 Mar 2011 23:59

Zastanawiałam się nad tym, dopóki nie przeczytałam twojego posta.
Pogadałam sobie z RafaUem i chyba zaczynam rozumieć, jak można było dojść do takich wniosków...
Saika

Postprzez Kozer w 06 Mar 2011 12:00

To teraz ja:

Dinnaroth napisał(a):

Zgadzam się w całej rozciągłości.

No popatrz, a wcześniej

Dinnaroth napisał(a):

Szybciorem zmieniłeś zdanie.
Osobiście uważam, że przede wszystkim dojdzie do interwencji zbrojnej. Mówi się już o niszczeniu złóż ropy przez naciskanych dyktatorów, a tego USA może nie ścierpieć. Ogólnie wszyscy 'wiemy' jaka była przyczyna interwencji w Iraku ;)

Co do rewolucji w Europie - obecność dyktatora na szczycie by doszło do rewolucji wcale nie jest konieczna. We Francji były rewolty, Polsce stali pod krzyżem ( :mrgreen: ) co pokazuje, że wystarczy duży poziom niezadowolenia i ludzie wychodzą na ulice.

No i oczywiście takie rewolucje na wschodzie dadzą Europie domyślenia, że jak się chce to można osiągnąć cel.

Biały_sznurówek napisał(a):Czy biedni żydzi mają się czego obawiać? :(

Żydzi? Czemu Żydzi?

Biały_sznurówek napisał(a):Czyli odrzucasz wszelaką odpowiedź zbrojną państw arabskich na wypadek wkroczenie obcych wojsk do Libii?

Zimbwabwe już leci do Libii xD Jeżeli będzie tak ostro jak w Bahrainie to może dojść do tego, że inne kraje podejmą temat i opowiedzą się po czyjejś stronie. A to oznacza, że między jednym stronnictwem a drugim dojdzie do konfliktów, już poza granicami kraju. To oznacza większą wojnę.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez Saika w 06 Mar 2011 13:23

Żydzi? Czemu Żydzi?

Bo Egipt podpisał swego czasu (za Mubaraka) pokój z Izraelem, satelitą USA.
Ale dyktatora obalili i na granicy jest gorąco...

Btw szumy są znowu na Bałkanach...
A niedaleko niezadowolone Grecja i Włochy, które przyjmują tysiące, tysiące uchodźców i nie nadążają...
Saika

Postprzez Dinnaroth w 06 Mar 2011 15:14

Szybciorem zmieniłeś zdanie.

Nie zmieniłem tylko gościu pisał w 1st poście, czy coś oprócz podwyżki cen ropy może się zdarzyć. Napisałem, że nie. A w drugim poście napisałem, że zgadzam się, że będą podwyżki... :roll:

Btw szumy są znowu na Bałkanach...
A niedaleko niezadowolone Grecja i Włochy, które przyjmują tysiące, tysiące uchodźców i nie nadążają...

Może dojdzie do jakiejś światowej rewolucji? Bardziej sprawiedliwego podziału świata? <zaciera ręce na myśl o powrocie kresów wschodnich w granice RP>
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Saika w 06 Mar 2011 15:26

Hmmmmmm... czy będzie III WW?
Nie jestem politologiem więc nie chcę się deklarować, ale są głosy, że owszem. Dlatego Chiny penetrują afrykańskie i europejskie rynki.

Troszkę stremowana ale chciałam Was, forumowiczów zapytać o Waszą ocenę pomysłu, który narodził się w mojej nieogarniętej głowinie... Pomyślałam sobie bowiem, że rozmowy o islamie utknęły w miejscu a wokół tematu narosło wiele, wiele mitów. Spetryfikowano dialog i albo jesteś ZUYM islamofobem tępiącym biednych wyznawców Allaha czytującym "mądrości" portali islamofobicznych albo z kolei "naiwnym" islamofilem a arabii (choć w sumie arabia.pl jest w miarę obiektywnym portalem). Porozumienia być nie może. I albo masz do wyboru lukier, albo jad. Pisano z resztą o tym.

Jak chcę inaczej. Chciałabym "oswoić" islam ale bez lukru w który nikt nie wierzy i bez jadu, tak szkodliwego.
I pomyślałam, że skoro można zorganizować HIJAB FASHION w Europie to można w Polsce, w Poznaniu. Pytanie- Czy to się przyjmie i kogokolwiek, Waszym zdaniem, zainteresuje? I czy to w jakikolwiek sposób pomoże? Czekam na wasze opinie.
Saika

Postprzez Dinnaroth w 06 Mar 2011 17:10

HIJAB FASHION

Możesz wytłumaczyć co to jest? Próbował znaleźć coś w necie, ale nie udało mi się.

Hmmmmmm... czy będzie III WW?
Nie jestem politologiem więc nie chcę się deklarować, ale są głosy, że owszem. Dlatego Chiny penetrują afrykańskie i europejskie rynki.

Sam też nie jestem politologiem, jednak interesuję się polityką itp. Wydarzenia w Afryce mogą być swojego rodzaju katalizatorem i mogą wywołać konflikt światowy. Oczywiście nie było by to nic dobrego. Zapewne znaczącą siłą w tym konflikcie byłyby Chiny ze swoją olbrzymią i dobrze wyposażoną armią. Mówisz, że na Bałkanach też wrze? Ja nic o tym nie słyszałem, wierzę na słowo. W sumie ten region też może być katalizatorem. Kolejnym może być sprawa Białorusi i dyktatury tego, no, jak mu tam... Nie no zapomniałem jak się nazywa! :oops: Na konflikcie w Białorusi moglibyśmy skorzystać my, tzn. Polska np. odzyskując Kresy Wschodnie. Nie będę nic już pisał o zmianie systemów rządów, bo ja mam dziwne poglądy, jeśli chodzi o władze.
Ostatnio edytowany przez Dinnaroth, 06 Mar 2011 17:36, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Saika w 06 Mar 2011 17:32

Marzą Ci się kresy oj, marzą... :lol:
Łukaszenka trzyma się twardo a Rosja nie będzie chciała oddać Białorusi...

HIJAB FASHION

Chodziło mi o rodzaj pokazu połączonego z prezentacją.
Kreatywne noszenie hijabu, może modelki da się odpowiednio umalować (arabic make-up) i zrobić z tego projekt foto... Wiesz, żeby ludzie nauczyli się odróżniać nikab od abaji, abaję od burki... no i żeby "oswoić" zasłanianie włosów. Innymi słowy-jak i gdzie to się je, bo Palestynka inaczej się nosi, niż Iranka.
Saika

Postprzez Dinnaroth w 06 Mar 2011 17:53

Saika, czyli chcesz zapoznać ludzi z kulturą arabską i z jej poszczególnymi odmianami? To IMHO ciekawy pomysł. Nie wiem tylko czy da się go zrealizować.

Marzą Ci się kresy oj, marzą... :lol:

No marzą mi się. Zresztą nie tylko kresy. Także Śląsk Cieszyński, który jest narodowościowo polski, przed wojną był w granicach II RP, a potem nam go zabrano. :| Ale mówiąc o sprawiedliwym podziale nie myślałem tylko o tym. Miałem też na myśli zwrot Alzacji i Lotaryngii Rzeszy Niemieckiej itd.
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Saika w 06 Mar 2011 19:28

To by znaczyło, że istnieje jakieś "rdzenne" prawo do ziemi tych, którzy byli wcześniej.
Ale jak daleko to sięga wstecz? Homo sapiens sapiens wyszedł z Afryki... I co z prawem zasiedzenia? Prawem krwi?

Dinnaroth napisał(a):Saika, czyli chcesz zapoznać ludzi z kulturą arabską i z jej poszczególnymi odmianami? To IMHO ciekawy pomysł. Nie wiem tylko czy da się go zrealizować.

Chciałabym. Dostanę drobną zwrotkę (wiem, gdzie) planuję zrobić max szumu wokół sprawy, ale to nie będzie nie wiedzieć jak wielka impreza, niestety. :(
Saika

Postprzez Dinnaroth w 06 Mar 2011 19:44

To by znaczyło, że istnieje jakieś "rdzenne" prawo do ziemi tych, którzy byli wcześniej.
Ale jak daleko to sięga wstecz? Homo sapiens sapiens wyszedł z Afryki... I co z prawem zasiedzenia? Prawem krwi?

Chodziło mi raczej o to, że np. w Alzacji i Lotaryngii mieszka bardzo dużo Niemców i powinny te tereny należeć do Rzeszy. Tak samo Wileńszczyzna np. Około 60% ludności tych terenów to Polacy. W samym Wilnie ok. 45%. Po II WW świat został podzielony bardzo dziwnie. Poza tym ja wyznaje poglądy federalistyczne, więc niech cie nie dziwi, że tak pre na te Kresy. ;)
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Postprzez Saika w 06 Mar 2011 19:49

Idąc tą drogą- są miejsca w Norwegii, gdzie jest więcej napływowych niż rdzennych mieszkańców... Wenecja to miasto turystów (szczególnie z Niemiec i Rosji). A co z osobami naturalizowanymi? To nie takie proste...
Saika

Postprzez Dinnaroth w 06 Mar 2011 19:59

Wenecja to miasto turystów (szczególnie z Niemiec i Rosji).

Nie rozumiem o co ci chodzi. Turyści chyba tam nie mieszkają na stałe, co? :P

Oczywiście, że to nie takie proste. Tak samo jak sprawa Słowian południowych. Według mnie najlepiej jak by utworzyli federację państw. Coś w stylu dawnej Jugosławii czyli państwo Serbów, Chorwatów, Bośniaków. Tak samo np. jestem zwolennikiem państwa federacyjnego składającego się z Polski, Litwy, zachodniej Białorusi i Ukrainy (Kresy Wschodnie). Wiem, że będzie się wam to wydawało głupie, ale ja po prostu uważam, że państwa federacyjne mają większe szanse na rozwój itd. I oczywiście wiem, że stworzenie takiej federacji jak opisałem powyżej jest nie możliwe. ;)
Awatar użytkownika
Dinnaroth

Następna

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości