Władca Pierścieni i okolice

(film, teatr, książki, komiksy...)

Postprzez Saika w 19 Lut 2011 00:44

HOBBITA. To słówko (jak również synonimiczne słowo "niziołek") JEST odmienne. :)
"Hobbit" to bajka dla dzieci, "Władca Pierścieni" troszkę mniej, ale pomimo mistrzostwa (mitologia, geografia, JĘZYKI) to jednak jest tradycyjne heroic fantasy. W świetnym wydaniu, ale jednak. nadal masz biednego "bohatera z przypadku" któremu udaje się (bo musi) pokonać tego ZUEGO. Z resztą przebrnij przez te księgi, potem dodaj "Silmarilion" i "dzieci Hurina" to pogadamy o poziomie "Hobbita". :)
Saika

Postprzez Darth Dream w 06 Mar 2011 12:32

Władca Pierścieni i Hobbit to nuda :P

Silmarillion - to jest dopiero świetna pozycja! Z o wiele bardziej wciągającą fabułą niż LotR i rzeszą niezapomnianych, wyrazistych bohaterów. Ma świetny, z deka ponury klimat i gorzkie zakończenie. Książka prawie idealna.

Ostatnio czytam mnóstwo książek, szczególnie Tolkiena, więc robię ogromniaste zakupy. Do tej pory miałem tylko Dzieci Hurina i Hobbita (w przekładzie Skibniewskiej). Wystarałem się więc o:
a) Silmarillion właśnie
b) Niedokończone opowieści
c) Atlas Śródziemia Karen Wynn Fonstad (dzięki, Kozer)
d) Władcę Pierścieni (wydanie jednotomowe, przekład Łozińskiego)
i parę innych pozycji niezwiązanych ze Śródziemiem:
e) Legenda o Sigurdzie i Gudrun
f) Pan Błysk
g) Opowieści z niebezpiecznego królestwa
h) zbiór esejów Potwory i krytycy.

Na celowniku:
a) Hobbit w tłumaczeniu Pauliny Braiter-Ziemkiewicz
b) Hobbit (komiks) w tłumaczeniu bodajże Cezarego Frąca
c) Władca Pierścieni (przekład małżeństwa Frąców i przekład Skibniewskiej)
d) zbiór listów.

I'm f***ing crazy.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Postprzez Vesper w 29 Mar 2011 09:57

Jako że na maturalną prezentację wybrałem temat: Systemy wartości bohaterów prozy Tolkiena i Sapkowskiego – przedstaw i porównaj na podstawie wybranych tekstów. A korzystał będę z następujących książek obu pisarzy:
1. Sapkowski Andrzej, Opowieści o wiedźminie tom 1, Warszawa 2002,
ISBN 83-7311-388-6.
2. Sapkowski Andrzej, Opowieści o wiedźminie tom 2, Warszawa 2002,
ISBN 83-7311-389-4.
3. Tolkien John Ronald Reuel, Dzieci Hurina, Warszawa 2007,
ISBN 978-83-241-2815-0.

2. Literatura przedmiotu:
1. Kaczor Katarzyna, Geralt, czarownice i wampir : recykling kulturowy Andrzeja Sapkowskiego, Gdańsk 2006, ISBN 83-7453-651-9.
2. Olszański Tadeusz Andrzej, Drugie proroctwo Mandosa, ,,Gwaihirzę’’ 1993 nr 44 s.12.

Byłbym wdzięczy za jakiekolwiek rady co mógłbym zawrzeć w takiej pracy, jako że polski nie jest moim przedmiotem i nigdy nie byłem dobry w tego typu sprawach :cry:
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Dołączenie: 24 Maj 2008 17:15

Postprzez Saika w 29 Mar 2011 14:53

Na forum Elendil jest chyba fajny art. dot. Północnej Teorii Odwagi, z tego co kojarzę o Wiedźminie był wywiad z Sapkiem. Porównaj systemy etyczne (cholera wolałabym akurat, by to nie był Hurin) obu gostków i finito. Praca prosta, estetyczna, na 5.
Saika

Postprzez Vesper w 29 Mar 2011 15:36

Ja mam na myśli Turina, a nie Hurina ;p Oni są dość podobni, fatum, przeznaczenie, a jednak też i diametralnie różni... Tylko żebym to ja umiał to tak ładnie w słowa ubrać ;/
Image
Awatar użytkownika
Vesper

Dołączenie: 24 Maj 2008 17:15

Postprzez Kozer w 03 Kwi 2011 22:53

Chcesz porównać Geralta i Turina jako rycerzy czy coś w tym stylu? Mój kumpel pisze właśnie taką rpacę maturalną i jest naprawdę tęgą głową w sprawach śródziemia :) Może jakoś się dogadacie i pomożecie sobie :P
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Re: Władca Pierścieni i okolice

Postprzez Number łan w 19 Kwi 2011 14:13

.. nic nie ma :o .
Image
Awatar użytkownika
Number łan

Dołączenie: 01 Lut 2011 23:07

Postprzez niqus w 19 Kwi 2011 15:30

Ten film wideo jest już niedostępny z powodu otrzymania roszczenia dotyczącego praw autorskich przez MovieWeb, Inc..

sad

a ja wam podrzucę coś takiego:

bo w którymś temacie widziałam wzmiankę
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Postprzez Dead_Slayer w 20 Kwi 2011 20:40

Oh... Nie interesuję się zbytnio tym nowym Hobbitem. Oczywiścię do kina pójdę. Nie wiem kiedy ten filmik pojawił się w internecie, ani kiedy te wydarzenia miały miejsce, ale cały film zapowiada się świetnie.
Awatar użytkownika
Dead_Slayer

Dołączenie: 27 Sie 2010 20:24
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Darth Dream w 22 Maj 2011 22:17

Jeśli chodzi o okolice Władcy Pierścieni

Przeczytałem Legendę o Sigurdzie i Gudrun. Całkiem sympatyczna książeczka. Tolkien przetworzył stare skandynawsko-germańskie legendy i napisał dwa poematy posługując się współczesnym angielskim i staroislandzkim metrum. Powybierał z mitów to, co mu najbardziej pasowało do koncepcji, odrzucił niepotrzebne kawałki, dodał coś od siebie, co ostatecznie zaowocowało dość spójnym, zwartym i logicznym utworem. Po lekturze widać, jak mocno Tolkien inspirował się nordyjską mitologią. Wiele jej elementów zaczerpnął, tworząc swoją własną. Na przykład postać Turina jest wzorowana (nieco) na postaci tytułowego Sigurda. Sigurd również zabija groźnego smoka, a podczas Ragnaroku ma walczyć u boku Odyna. Podobnie Turin (w jednej z wczesnych wersji Silmarillionu) miał powrócić podczas Dagor Dagorath i ostatecznie uśmiercić wtedy Morgotha. Również motyw pękniętego miecza przekutego na nowo dla godnego spadkobiercy pojawia się w tejże mitologii. Myślę, że warto znać te legendy, ponieważ można wtedy dzieła Tolkiena rozpatrywać w szerszym kontekście. Książka zawiera zarówno oryginalny angielski tekst + tłumaczenie na polski. Jest też kilka wierszy Tolkiena związane z tematem napisane w staroangielskim, a całość komentarzem opatrzył Christopher (przybliża powstanie legendy, jej związki z autentyczną historią, etc.).

Mała ciekawostka - w 2004 roku powstał film telewizyjny Pierścień Nibelungów inspirowany nordyjskimi mitami. W jedną z ról wcielił się Robert Pattinson ;) .
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Re: Władca Pierścieni i okolice

Postprzez Anu w 30 Maj 2011 16:39

Koocham Władcę Pierścieni całym serduszkiem ;3 Całą trylogię połknęłam w... Nie wiem ile xd Ale to pierwsza książka, którą przeczytałam tak z własnej woli w pewnym sensie i ona zapoczątkowała moją miłość do fantasy i w ogóle czytania. Tolkien to mistrz, co tu dużo mówić ;>
Hobbita też czytałam, bo to lektura.
Dzieci Hurina... Jej, bardzo smutna i dołujące książka, ale polecam. ;]
Za Silmarilliona chcę się wziąć już od jakiegoś czasu :P
Image
Awatar użytkownika
Anu

Dołączenie: 30 Maj 2011 15:14
Miejscowość: Australijskie Skierniewice

Postprzez Frycas w 12 Cze 2011 14:12

Tak myślę ,aby nie przeczytać całej sagi Władca Pierścieni. Hobbita mam za sobą więc pozostaje mi doczytać jeszcze te trzy książki..
ImageImageImage
Awatar użytkownika
Frycas

Dołączenie: 24 Paź 2010 17:31
Miejscowość: Bindhyabasini

Postprzez Kozer w 17 Sie 2011 01:28

Anunununu napisał(a):Dzieci Hurina... Jej, bardzo smutna i dołujące książka, ale polecam. ;]

to świetna historia. no i w niej można spotkać poniekąd Melianę ;)

Anunununu napisał(a):Za Silmarilliona chcę się wziąć już od jakiegoś czasu :P

to trochę trudniejsza pozycja, ja to uważam bardziej za źródło wiedzy niż za zbiór opowiadań
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Poprzednia

Powróć do Kultura

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości