Wynajem brzucha

(wypowiedz się)

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 11 Mar 2010 21:05

Nie demonizujcie. Gdyby to było takie proste-czy ktoś by się decydował na in vitro? :roll:
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 13 Mar 2010 21:17

Nie demonizujemy, tylko staramy się pokazać, że są też inne wyjścia.
Nie trzeba od razu wynajmować surogatki, czy korzystać z in vitro żeby zostać rodzicem...
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 13 Mar 2010 21:50

Owszem, ale czasami właśnie takie rozwiązanie jest najlepsze.
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 14 Mar 2010 12:12

Racja.
Ale nie wydaje Ci się, że jest odrobinę egoistyczne?
Image
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 19:34
Miejscowość: Toruń

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 14 Mar 2010 13:54

A kto decydując się na dziecko mnie jest troszkę egoistą?
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez ZuzaBr. w 14 Mar 2010 17:42

Myślę, że decyzja o tym czy chce się być rodzicem i mieć dziecko nie jest egoistyczną decyzją.
Now What The Hell Are You Waitin For?!?!
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Dołączenie: 07 Gru 2008 16:41
Miejscowość: Poznań

Wynajem brzucha

Postprzez niqus w 14 Mar 2010 17:47

a moim zdaniem wręcz przeciwnie, bo dla kogo to robisz? dla społeczeństwa? dla rodziny? dla kogoś obcego?
chcę mieć dziecko, ale chcę żeby było moje - to jest egoizm ;)
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 14 Mar 2010 19:16

Dokładnie to miałam na myśli. Człowiekowi tyka zegar biologiczny i ma potrzebę przedłużenia rodu. ;)
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez robaczek w 14 Mar 2010 19:24

nie zmuszajcie mnie, żebym udowodniła, że każda, nawet najdrobniejsza myśl jest egoistyczna :P

to naturalne, że każdy chce mieć swoje dziecko. są ludzie, którzy adoptują i kochają jak własne, a są i tacy, którzy nawet własnego nie potrafią kochać. nie to powinno być wyznacznikiem, lecz kwestia moralna. wspominałyście już, że często matka - inkubator zaczyna coś czuć do malucha i nie chce go oddać...
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Re: Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 14 Mar 2010 19:43

Nie zmuszamy, bo to wiemy.
A ja podpisuję się czy mogę pod Twoim postem.
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez ZuzaBr. w 15 Mar 2010 17:50

Robak napisał(a): każda, nawet najdrobniejsza myśl jest egoistyczna :P

Nie zgadzam się.
To dlaczego ludzie godzą się na bezinteresowną pomoc? Czy to też jest egoistyczne?

Matki powinny się liczyć z tym, że dzieci które rodzą tak na prawdę nie są dla nich.
Rodzenie dzieci to nie egoizm. Kobiety, które są egoistkami nie myślą o "rozpłodzie" tylko są bardziej zainteresowane sobą. Przecież liczą się z tym, że posiadanie dziecka po części zajmuje czas, który powinien być wykorzystany na zajęcie się sobą.
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 15 Mar 2010 18:37

Wiesz, co to jest inwestycja genetyczna?
Dla przedłużenia gatunku kobieta decyduje się na dziecko-oczywiście to dziecko kocha, opiekuje się nim etc ale to tylko mechanizmy poprawiające opłacalność inwestycji. (czyt. przeżywalność) Jeśli komuś pomagamy to tylko ze względu na mechanizm wdzięczności, o którym podświadomie wiemy, że u wdzięcznej osoby się odezwie. Przykro mi. Robak, coś dodasz? :D
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez robaczek w 15 Mar 2010 19:03

owszem =]

gorzej, to nie jest wyłącznie mechanizm wdzięczności! to działa w przypadku ludzi nas otaczających. ja komuś pomogę, to potem ten ktoś pomoże mi.
natomiast cały ten altruizm, bezinteresowna pomoc zupełnie obcym ludziom, to jeszcze jeden przejaw podświadomego egoizmu w czystej postaci. robimy to dla samych siebie, bo dobrze się czujemy, pomagając innym. bo wtedy mózg uwalnia endorfiny, hormony szczęścia, nagradzając nas za to. ergo, robimy to dla endorfin. przykro mi.

chęć posiadania własnego dziecka to kolejny instynkt, którego sobie nie uświadamiamy. nie wystarczy przyjąć cudzego i wychowywać jak własne, do zaspokojenia instynktu potrzebne są zmiany w ciele, jakie wywołuje ciąża i karmienie piersią. potrzebny jest poród i więź, jaka wytwarza się z dzieckiem w pierwszych chwilach po nim.

wcale nie jestem zadowolona, uświadamiając kolejną osobę - wolałabym, żeby świat wyglądał jak ten z bajek, wyidealizowany i dużo lepszy.
Awatar użytkownika
robaczek

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 15 Mar 2010 19:15

Dziękuję.
Poczułam się tak, jakbym powiedziała dziecku, że nie ma św. Mikołaja. :(
Choć to, co pisała Robak nie przeczy temu, że matka szczerze kocha swoje dziecko.
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez robaczek w 15 Mar 2010 19:27

jasne, że nie przeczy, bo przecież je kocha. choć jest różnica między miłością i miłością (ta pierwsza jest wyidealizowana, książkowa, a ta druga wciąż weryfikowana przez życie).
prawda jest jaka jest, ale nawet jeśli wiadomo, że nie ma Mikołaja, to nie powód, by się smucić. prezenty zostają i tak, ubiera się choinkę i nastrój świąt pozostaje. a być może ludzie bardziej doceniają fakt, że to bliscy wyszukują prezenty i starają się, żeby były trafione :)

co z tego, że to tylko instynkty? ważne, że są. po co się przejmować na wyrost co sprawia, że ludzie się kochają i pomagają sobie? jak długo to robią, tak długo jest ok. inaczej możnaby zwariować.
Awatar użytkownika
robaczek

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 15 Mar 2010 19:58

Masz rację.
Nie ma się, co martwić.
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez ZuzaBr. w 16 Mar 2010 18:55

Ok, wygrałyście ;)
Ale nadal obstaję przy swoim, że człowiek nie jest tylko egoistą. (Różnica zdań).
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 16 Mar 2010 19:00

Czyli nie wygrałyśmy...
Życie jest piękne-dopóki Cię nie kopnie w tyłek.
Saika

Poprzednia

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości