Wynajem brzucha

(wypowiedz się)

Wynajem brzucha

Postprzez Black Dream w 09 Mar 2010 13:59

Bardzo interesujący proceder, który jest podobno potępiany, ale ja nie widzę w nim nic złego. Co o nim sądzicie?
Mam bilet na Metal Hammer Festival!!!
27.08.2010 katowicki Spodek
KoЯn
Katatonia
Opeth (!!!)
Pain of Salvation (!!!)
Riverside (!!!)
Votum
AAAAAAAAAAAAAA!!! <zaciesz> :D
Awatar użytkownika
Black Dream

Dołączenie: 23 Sty 2009 21:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Wynajem brzucha

Postprzez robaczek w 09 Mar 2010 14:08

ee... a co to w ogóle jest?
skojarzyło mi się z matką zastępczą, ale czy dobrze?
It's not easy, but it is simple.

EGOISUTIKKUna kono yoru ni cheers!
Awatar użytkownika
robaczek

Dołączenie: 15 Maj 2009 21:13
Miejscowość: Kraków

Wynajem brzucha

Postprzez Black Dream w 09 Mar 2010 14:15

Kiedy jakaś para chce mieć dziecko, a nie może (bo kobieta jest bezpłodna) chętna pani wynajmuje im swój brzuszek na dziewięć miesięcy :mrgreen:
KoЯn
Katatonia
Opeth (!!!)
Pain of Salvation (!!!)
Riverside (!!!)
Votum
Awatar użytkownika
Black Dream

Wynajem brzucha

Postprzez robaczek w 09 Mar 2010 14:35

aha. nie mam do tego jakiegoś większego stosunku emocjonalnego. skoro wszystkim takie rozwiązanie odpowiada... ale ja w takiej sytuacji adoptowałabym z domu dziecka albo ze szpitala. uszczęśliwiłabym jakieś małe stworzonko, a kochałabym tak samo, jak z wynajmu i jak własne :)

Awatar użytkownika
robaczek

Wynajem brzucha

Postprzez niqus w 09 Mar 2010 14:36

surogatki :P
proceder chyba nie do końca legalny (nigdy nie zagłębiałam się w ten temat)

moim zdaniem, pary nie mogące mieć dzieci, powinny częściej brać pod uwagę fakt, że mogą adoptować dziecko
wiem, że co cudze, to nie własne, ale czy rzeczywiście, mają poczucie tej "własności" dziecka, jeśli pierwsze chwile jego życia przebiegały w ciele obcej kobiety?
Image
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 13:41

Wynajem brzucha

Postprzez robaczek w 09 Mar 2010 14:44

kiedyś w telewizji było o nieco innym, ale nadal mieszczącym się w temacie, zjawisku. mianowicie pary, w których mężczyzna był bezpłodny, poszukiwały odpowiedniego "kandydata", który (po wcześniejszym sprawdzeniu genów, faktów z życia itd) współżył z kobietą, a jej partner czekał w okolicy. po wszystkim rozchodzili się i wszyscy byli zadowoleni...
tylko, czy wszyscy? to zakrawa o zdradę, i nawet jeśli jest za obopólną zgodą, może wywrzeć wpływ na psychikę partnera kobiety. a to z kolei może zaowocować brakiem miłości do dziecka, a może nawet nienawiścią.

Awatar użytkownika
robaczek

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 09 Mar 2010 15:56

Jedna zasada: Jeśli wszyscy są zadowoleni, gie nam do tego. I kropka.
http://queermuslimrevolution.blogspot.c ... chive.html

Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.

* Autor: Niccolo Machiavelli
Awatar użytkownika
Saika

Dołączenie: 07 Lut 2009 16:39
Miejscowość: Pierwotny Chaos

Wynajem brzucha

Postprzez morsmordre w 09 Mar 2010 16:29

Tyle, że bardzo często ponoć takiej surogatce odwidzi się oddanie dziecka, bo czuje się z nim związana i co potem?
To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące.
Awatar użytkownika
morsmordre

Dołączenie: 27 Lut 2010 12:30
Miejscowość: Cieszyn

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 09 Mar 2010 16:39

Dlatego powinna poważnie się zastanowić, czy powinna wynająć brzuch. Czy da radę. Potem dzidzi zobaczy i zapragnie... cóż... trzeba ponosić konsekwencje własnych decyzji.
Bezduszne? Być może.
Ale wytłumacz rodzicom dziecka (tym, którzy chcieli je mieć) że mają bobasa zostawić...

Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.

Awatar użytkownika
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 09 Mar 2010 19:24

morsmordre napisał(a):Tyle, że bardzo często ponoć takiej surogatce odwidzi się oddanie dziecka, bo czuje się z nim związana i co potem?

Dokładnie.
I właściwie trudno się takiej kobiecie dziwić, w końcu przez dziewięć miesięcy zdążyła się zawiązać więź między nią a tym maleństwem.

Moim zdaniem dużo lepsze rozwiązanie to adopcja.
Można uszczęśliwić dziecko w którego życie do tej pory nie było zbyt różowe...
I have to try to break free from the thoughts in my mind.
Awatar użytkownika
Melliana

Dołączenie: 27 Wrz 2009 18:34

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 09 Mar 2010 19:30

Nie twierdzę, że adopcja nie jest lepsza-jest, na pewno jest.
Ale jeśli już jesteś surogatka-to na swoją odpowiedzialność chyba?
Bywają kobiety zmuszone do tego sytuacją, ale...

Awatar użytkownika
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 09 Mar 2010 19:35

To chyba zależy od psychiki takiej kobiety.
No bo ja sobie nie wyobrażam, że mogłabym nosić w swoim brzuchu dziecko przez dziewięć miesięcy, troszczyć się o nie, urodzić je i oddać obcym ludziom bez jakichkolwiek skrupułów.
Dla mnie to jest niemożliwe...
Awatar użytkownika
Melliana

Wynajem brzucha

Postprzez niqus w 09 Mar 2010 19:38

taka kobieta musi być albo bardzo zdesperowana, albo wyzuta z wszelkich uczuć :|

problemem jest też, gdy kobieta sobie pomyśli odszukać to dziecko po latach. taki coś po prostu rujnuje życie rodzinie
Image
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 13:41

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 09 Mar 2010 19:42

niqus napisał(a):problemem jest też, gdy kobieta sobie pomyśli odszukać to dziecko po latach. taki coś po prostu rujnuje życie rodzinie

No to jest jakaś masakra...

Po kilkunastu latach odwiedza Cię obca kobieta i mówi:
"Dzień doby to ja Cie urodziłam"
:shock:

I weź sobie człowieku wtedy poradź z własną psychiką...
Awatar użytkownika
Melliana

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 09 Mar 2010 19:55

Albo to dziecko dowiaduje się samo...

Awatar użytkownika
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 09 Mar 2010 19:57

Samo to jeszcze pól biedy.
Gorzej jak dowie się od "życzliwej" sąsiadki, albo dzieci z podwórka.
Awatar użytkownika
Melliana

Wynajem brzucha

Postprzez rafallpfan w 09 Mar 2010 20:12

Nie,nie,nie domy dziecka są przepełnione.najbardziej bałbym się o psychike tych dzieci gdyby się dowiedziały od jak to Melliana powiedziała ""życzliwej" sąsiadki, albo dzieci z podwórka"
A tak apropo tematu co myślicie o in vitro?
Image
Image
Lecz nad każdym twoim małym krokiem.
Czuwa czerwono-lewacka hołota.
Musisz uważać aby nie zboczyć.
Z tej drogi przeznaczenia.
I gdy tylko ktoś przed tobą stanie.
Niech go pochłonie ziemia.
Niszcz czerwonych!
Awatar użytkownika
rafallpfan

Dołączenie: 07 Paź 2009 09:52

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 09 Mar 2010 21:02

Że wszystko jest dla ludzi i jak widzę rodziny, które dzięki tej metodzie mają dzieci, których bardzo pragnęły, i uśmiechy matek, to mam ochotę pogonić wszystkich przeideologizowanych przeciwników tej metody.
Rzekłam. 8-)

Awatar użytkownika
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez kasiula w 10 Mar 2010 00:27

hm.
jeśli już o tym mowa, to ja popieram tylko in vivo homologiczne. i tyle jeśli chodzi o sztuczne zapłodnienie. na razie Amen.

temat dotyczy jednak wynajmu brzucha, więc może jeszcze coś dorzucę. nieetyczne i niemoralne. i w ogóle nie mam pojęcia, który z naszych braci homo sapiens na to wpadł. no nie podoba mi się i tyle. kobieta, która trudni się czymś takim imo musi mieć nieźle zrytą psychę. co zapewne nietrudno zgadnąć, jestem jak najbardziej przeciw.
Image

cześć. ile jesteś w stanie dla mnie zrobić?
Awatar użytkownika
kasiula
Użytkowniczka roku 2009

Dołączenie: 05 Sie 2009 17:37
Miejscowość: Ostróda

Wynajem brzucha

Postprzez Black Dream w 10 Mar 2010 08:35

proceder chyba nie do końca legalny (nigdy nie zagłębiałam się w ten temat)

Masz rację, jest nielegalny.
kiedyś w telewizji było o nieco innym, ale nadal mieszczącym się w temacie, zjawisku. mianowicie pary, w których mężczyzna był bezpłodny, poszukiwały odpowiedniego "kandydata", który (po wcześniejszym sprawdzeniu genów, faktów z życia itd) współżył z kobietą, a jej partner czekał w okolicy. po wszystkim rozchodzili się i wszyscy byli zadowoleni...
tylko, czy wszyscy? to zakrawa o zdradę, i nawet jeśli jest za obopólną zgodą, może wywrzeć wpływ na psychikę partnera kobiety. a to z kolei może zaowocować brakiem miłości do dziecka, a może nawet nienawiścią.

To jest zdrada, ale zawsze można sztucznie zapłodnić kobietę, nie trzeba odbywać stosunku.
KoЯn
Katatonia
Opeth (!!!)
Pain of Salvation (!!!)
Riverside (!!!)
Votum
Awatar użytkownika
Black Dream

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 10 Mar 2010 14:34

Saika napisał(a):Że wszystko jest dla ludzi i jak widzę rodziny, które dzięki tej metodzie mają dzieci, których bardzo pragnęły, i uśmiechy matek, to mam ochotę pogonić wszystkich przeideologizowanych przeciwników tej metody.
Rzekłam. 8-)

No i oczywiście masz racje, podpisuje się pod tym obiema rękami.
Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż wynajmowanie brzucha.
Tylko znów muszę dorzucić swoje "ale" i zasiać nutę wątpliwości.

Mianowicie wróćmy znów do sytuacji w której to dziecko dowiaduje się, że jest " z probówki"
I trzeba mu wtedy jakoś wytłumaczyć, że wcale nie jest "inne".
No bo sami doskonale wiecie jakie jest ( w większości) nasze społeczeństwo. Zawsze będą kogoś takiego traktować inaczej.. .;/

New Dream napisał(a):
niqus napisał(a): proceder chyba nie do końca legalny (nigdy nie zagłębiałam się w ten temat)

Masz rację, jest nielegalny.

Ale z tego co wiem, to chyba można jakoś ominąć te przeszkody prawne. I z tego właśnie korzystają osoby wynajmujące surogatki.
Awatar użytkownika
Melliana

Wynajem brzucha

Postprzez ZuzaBr. w 10 Mar 2010 17:32

W sumie nie powinno nam być nic do tego, ale moim zdaniem bycie "surogatką" jest niepoważne. Wiadomo że kobieta, która nosi płód przez 9 miesięcy, mimo wszystko się do niego przywiązuje i w momencie kiedy widzi je pierwszy raz ŻADNE pieniądze nie są w stanie zastąpić bobasa :!:

A co do bezpłodnych rodziców to na ich miejscu wstydziłabym się i brzydziłabym się TAKIM czymś! Jest tyle dzieci, które tak chcą być kochane a zarazem pragną mieć normalny dom! A ONI TWORZĄ sobie maleństwo bo małe jest piękne i tak bardzo chcą uczyć je mówić i chodzić, a WIĘKSZYCH NIE CHCĄ dlatego, że się boją, bo większe dzieci z domu dziecka zazwyczaj mają problemy z nauką i z prawem :o ! (ohyda)
Ostatnio edytowany przez ZuzaBr., 11 Mar 2010 20:03, edytowano w sumie 1 raz
Now What The Hell Are You Waitin For?!?!
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Dołączenie: 07 Gru 2008 15:41
Miejscowość: Poznań

Wynajem brzucha

Postprzez Melliana w 10 Mar 2010 18:33

ZuzaBr. napisał(a):A ONI TWORZĄ sobie maleństwo bo małe jest piękne i tak bardzo chcą uczyć je mówić i chodzić, a WIĘKSZYCH NIE CHCĄ dlatego, że się boją, bo większe dzieci z domu dziecka zazwyczaj mają problemy z nauką i z prawem

W większości się z Tobą zgadzam, ale takich ludzi też trzeba zrozumieć.
Adoptowanie takiego starszego dziecka to jest chyba jeszcze większa odpowiedzialność. Takie dziecko jest już "po przejściach", przecież z jakiegoś powodu do domu dziecka trafiło, nie każdy rodzic będzie potrafił mu pomóc, zrozumieć.
I wcale nie chodzi tu o problemy z nauką czy prawem.

ZuzaBr. napisał(a):Wiadomo że kobieta, która nosi płód przez 9 miesięcy, mimo wszystko się do niego przywiązuje i w momencie kiedy widzi je pierwszy raz ŻADNE pieniądze nie są w stanie zastąpić bobasa :!:

Chyba, że ta kobieta ma nie wiem jak pokręcona psychikę, albo jest wyjątkowo zdesperowana, innego wyjścia nie widzę.

Jak tak się nad tym zastanawiam to coraz bardziej przypomina mi to handel żywym towarem...
No bo jak to inaczej nazwać?

Zuza, "ohyda" pisze się przez "h";)
Awatar użytkownika
Melliana

Wynajem brzucha

Postprzez Saika w 10 Mar 2010 23:15

Handel uszczęśliwiający, w ostatecznym rozrachunku, wszystkich zainteresowanych.
Tyle z mojej strony.

Awatar użytkownika
Saika

Wynajem brzucha

Postprzez ZuzaBr. w 11 Mar 2010 20:03

Melliana napisał(a):ale takich ludzi też trzeba zrozumieć.
Adoptowanie takiego starszego dziecka to jest chyba jeszcze większa odpowiedzialność. Takie dziecko jest już "po przejściach", przecież z jakiegoś powodu do domu dziecka trafiło, nie każdy rodzic będzie potrafił mu pomóc, zrozumieć.
I wcale nie chodzi tu o problemy z nauką czy prawem.

Tak, pewnie, że trzeba ich zrozumieć ale żeby tak robić to też trzeba mieć mocną psychikę. Ja nie mogłabym żyć ze świadomością, że "zrobiłam" sobie dziecko a tyle innych nie ma domu. Szczerze, prędzej wzięłabym dziecko "po przejściach" niż zrobiła TAKIE COŚ.

Melliana napisał(a):Jak tak się nad tym zastanawiam to coraz bardziej przypomina mi to handel żywym towarem...
No bo jak to inaczej nazwać?

W pełnie się z Tobą zgadzam.

Melliana - dzięki. Często błędy ort. mi się nie zdarzają, ale dzięki ;)
Now What The Hell Are You Waitin For?!?!
Awatar użytkownika
ZuzaBr.

Dołączenie: 07 Gru 2008 15:41
Miejscowość: Poznań

Następna

Powróć do Poważne dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości