XXI Zimowe Igrzyska Olimpijskie Vancouver 2010

(Kubica, Smolarek, Gołota...)

Re: XXI Zimowe Igrzyska Olimpijskie Vancouver 2010

Postprzez Darth Dream w 23 Lut 2010 08:26

Terminatory.
Aż się uśmiechnąłem na myśl, że wczoraj wszystkie media liczyły na medal. Teraz widzę, że to jednak jeszcze nie ten poziom. Ale faktycznie, nie było jakichś gigantycznych różnic.
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Postprzez MrPavvelo w 28 Lut 2010 18:01

znów jest się z czego cieszyć! Justyna zajęła 1. miejsce w biegu na 30 km i super. nasze panczenistki też dały czadu, bo zajęły 3. miejsce. najlepsze ZIO Polaków, bo aż 6 medali. na początku liczyłem tak na 3-4 medale razem z krążkiem Tomka Sikory xD.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Postprzez robaczek w 28 Lut 2010 18:17

a ja sobie trochę ponarzekam w tym temacie. :>

chociaż z informacjami o sporcie rzadko jestem na bieżąco i zazwyczaj go nie oglądam, wkurza mnie to, że o Olimpiadzie jest tak wielki szum medialny itd itp, a gdy jest Paraolimpiada, nagle wszystko cichnie. zero informacji o tym, czy startuje Polak, w jakiej konkurencji, jakie ma szanse... co najwyżej, krótka wzmianka o wygranym medalu w wiadomościach i już. jakby pokazywanie niepełnosprawnych ludzi było czymś niepoprawnym... :(
It's not easy, but it is simple.
Awatar użytkownika
robaczek
Ulubiona Użytkowniczka 2010, Najciekawsza Użytkowniczka 2010

Dołączenie: 15 Maj 2009 22:13
Miejscowość: Kraków

Postprzez zwieR.Z. w 28 Lut 2010 18:32

a ja sobie trochę ponarzekam w tym temacie. :>

chociaż z informacjami o sporcie rzadko jestem na bieżąco i zazwyczaj go nie oglądam, wkurza mnie to, że o Olimpiadzie jest tak wielki szum medialny itd itp, a gdy jest Paraolimpiada, nagle wszystko cichnie. zero informacji o tym, czy startuje Polak, w jakiej konkurencji, jakie ma szanse... co najwyżej, krótka wzmianka o wygranym medalu w wiadomościach i już. jakby pokazywanie niepełnosprawnych ludzi było czymś niepoprawnym... :(

Paraolimpiada to druga liga. Smutne to, ale prawdziwe. Wyniki osiągane na niej nigdy nie będą tak dobre jak na "normalnej", dlatego zainteresowanie jest dużo mniejsze (choć nie zerowe).

Co do Justyny, to na pewno bardzo miły akcent, choć na pewno nie cieszyłem się tak, jakbym się cieszył ze złota Małysza. Po prostu dla mnie biegi są mało efektowną konkurencją. Ucieszyłem się, ale jakoś specjalnie mi nie zależało.
Image
Awatar użytkownika
zwieR.Z.
Administrator, Twórca Roku 2010 i 2011

Dołączenie: 05 Maj 2008 20:59

Re: XXI Zimowe Igrzyska Olimpijskie Vancouver 2010

Postprzez robaczek w 28 Lut 2010 18:43

zwieR.Z. napisał(a):Paraolimpiada to druga liga. Smutne to, ale prawdziwe. Wyniki osiągane na niej nigdy nie będą tak dobre jak na "normalnej", dlatego zainteresowanie jest dużo mniejsze (choć nie zerowe).

zdaję sobie z tego sprawę, ale przecież to też jest ważne - to Olimpiada! i walczą o medale!

Dwunastu sportowców niepełnosprawnych - trzy kobiety i dziewięciu mężczyzn - reprezentować będzie Polskę w 10. Zimowych Igrzyskach Paraolimpijskich w Vancouver od 12 do 21 marca. Polacy wystartują w narciarstwie biegowym i biathlonie (siedem osób) oraz alpejskim (pięć).

W poprzednich igrzyskach, cztery lata temu, Polskę reprezentowało 11 zawodników i zawodniczek. Jedyne medale - dwa złote - wywalczyła w biegach na 5 i 15 km Katarzyna Rogowiec

może to nie jest widowiskowe, ale ile osób wie, że mieliśmy DWA ZŁOTE MEDALE?
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez MrPavvelo w 28 Lut 2010 18:48

pewnie bardzo mało osób, no niestety. podobny przykład to taki, że w Polsce najpopularniejszy sport to piłka nożna, w której jesteśmy do d..., a w nią najwięcej inwestujemy (orliki itp.). więcej nie piszę, bo odbiegam od tematu.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez robaczek w 28 Lut 2010 18:50

ohh, ale nie tylko o paraolimpiadę mi chodzi. transmitowali (i powtarzali) tylko te dyscypliny, które są najpopularniejsze. a snowboard halfpipe mężczyzn? mieliśmy swojego dobrego zawodnika! transmisja o 4 rano, a potem tylko skrót przejazdu zwycięskiego Latającego Pomidora, i co?
a carling? a zwykły snowboard?
dali dupy :evil:
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez MrPavvelo w 28 Lut 2010 18:55

no curling to praktycznie, kompletnie nieznany sport dlatego nie transmitują. i ciągle te nie powiem jakie reklamy. zawsze spóźniają się na pierwszych paru skoczków narciarskich, kiedy zaczyna się konkurs (mówię o TVP1 czy tam 2 nie pamiętam na którym transmitowali)
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez robaczek w 28 Lut 2010 18:58

ja oglądałam na Eurosporcie. lepsi komentatorzy :D i raczej było ok, choć parę momentów też potrafili pominąć.

w każdym razie, pozostało we mnie silne poczucie niesprawiedliwości. i niedosyt (chciałam oglądać halfpipe!). i pewien wstyd za naszych, którzy nic nie mówią o Paraolimpiadzie :(
Awatar użytkownika
robaczek

Postprzez MrPavvelo w 28 Lut 2010 19:01

też oglądam na Eurosporcie, bo większy obraz. komentatorzy to tak różnie, bo i ci, i ci się mylą w najprostszych sytuacjach.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez Darth Dream w 01 Mar 2010 11:25

No i cóż moge dodać? Tyle tylko, ze mnie łyżwiarki zaskoczyły :D
A złotego medalu Justyny na tym dystansie się spodziewałem :P

Tylko szkoda, ze moja ukochana Słowacja nie doszła do finału hokeja... Ale i tak poszło im niezgorzej :mrgreen:
Image
Awatar użytkownika
Darth Dream
Użytkownik Roku 2010, Wirtuoz Słowa 2010 i 2011

Dołączenie: 23 Sty 2009 22:41
Miejscowość: In a galaxy far, far away...

Poprzednia

Powróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości