Zrozumieć szołbiznes

(wszystko i nic)

Zrozumieć szołbiznes

Postprzez `Shinoda w 31 Paź 2010 11:20

Czy mógłby mi ktoś wytlumaczyć pewną rzecz.. Ogólnie nic nie mam do naszego kochanego Linkin park*, ale bez obrazy dla nich, ale jak w ciągu 13 lat można taką kariere zrobić? Polska ma wiele genialnych muzyków jak chociażby Hunter.. Grają 3 razy dłużej a mają fanów mniej o 2 zera.. Nigdy tego nie pojmę ;D

* nazwy nie odmieniamy(a już na pewno nie parka. Chodzi na spacer do parka? he?)
`Shinoda

Dołączenie: 27 Lut 2010 13:20
Miejscowość: Oleśnica

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez Nook w 31 Paź 2010 11:28

1. Przystępność muzyki. Porównaj sobie rzeczonego Huntera z LP pod tym względem.
2. Polskie zespoły zazwyczaj grają tylko dla Polaków, dzięki czemu same sie ograniczają do naszej pieuknej, hermetycznej, polskiej publiczności.
3. Dostępność i możliwości (w tym środki) machiny promocyjnej. Porównaj sobie jakimi środkami na promocje dysponuje WB Records, a jakimi Mystic Productions. Warto też porównać sobie katalog artystów z obu wytwórni, ale to patrz punkt 1.

Tymczasowo wystarczy.
ROCK IS DEAD! LONG LIVE PAPER AND SCISSORS!
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Dołączenie: 27 Sie 2010 15:45
Miejscowość: Turexity.

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez `Shinoda w 31 Paź 2010 17:42

Tak w ogóle to..

Bo mój kolega ma kapele, i próbuje się wybić, że spamowanie na ' przeroznych ' forach, Linkin parków, metallicy, anthraxow itp itp. Da szanse aby powiększyć ilość fanów? :x
`Shinoda

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez bbartek w 31 Paź 2010 17:45

Tak jak napisał Nook, zespoły polskie najczęściej grają tylko koncerty w Polsce. Ale np. taki Behemoth jest znany też w wielu innych krajach, nie tylko u nas. Chociaż, na pewno nie zrobią takiej kariery jak LP.

Linkin parka

*facepalm*
Image
You'll Never Walk Alone!
Kenny: "We won't be defensive (vs UTD)."
Reporter: "Because you're at home?"
Kenny: "No, because we're Liverpool." - King Kenny :serce:
Awatar użytkownika
bbartek

Dołączenie: 13 Sty 2010 14:53
Miejscowość: Szkocja, Crossford niedaleko Dunfermline

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez `Shinoda w 31 Paź 2010 17:47

Akurat, Vader ma sądze że tyle samo fanów co LP :P
`Shinoda

Re: Zrozumieć Muzykę..

Postprzez Nook w 31 Paź 2010 17:55

`Shinoda napisał(a):Tak w ogóle to..

Bo mój kolega ma kapele, i próbuje się wybić, że spamowanie na ' przeroznych ' forach, Linkin parków, metallicy, anthraxow itp itp. Da szanse aby powiększyć ilość fanów? :x

To jest jakiś sposób. Jeśli tylko materiał jakim dysponuje zespół jest dobry (oryginalność / staranność wykonania i inne czynniki, których nie sposób wymienić), to i publiczność powinna to docenić. Ale to teoria, bo najczęściej publiczność forumowa tego typu zespoły ma zwyczajnie w czterech literach (bo amatorzy). Internet to jeden sposób, ale nie jedyny. Jeśli kapela gra na żywo to warto zainwestować przede wszystkim w to. Jeśli spodobacie się przypadkowej publice na jakimś, jest duża szansa na to, że ta publika da znać przyjaciołom i znajomym i na nastepnym koncercie ludzi zbierzecie 2x więcej niz ostatnim razem ;)
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez MrPavvelo w 31 Paź 2010 18:03

Chociaż, na pewno nie zrobią takiej kariery jak LP.

Behemoth jest jednym z najlepszych zespołów black metalowych, więc wśród fanów tego gatunku ma szacunek. A wiadomo, tak ostre granie nie będzie się podobać szerszemu gronu słuchaczy, do tego dochodzi tematyka tekstów. ;)

Popieram to co napisał/a (?) Nook. Hunter gra w porównaniu do LP bardzo brutalnie. Polskie wytwórnie nie mają tyle kasy co np: amerykański Warner. Większość Polaków zna zespoły tylko z radia ZET, MTV i telewizji. A wiadomo, żeby zarobić w takowym radiu i telewizji trzeba puszczać muzykę na której zbije się kokosy. Więc Hunter nie ma na co liczyć. W środkach masowego przekazu jest miejsce tylko na tą muzykę, na której się zarobi, niestety. Ostrego hardcore'u nie puszczą Ci w gów****ej telewizji, która stanowi większość oglądanej telewizji przez ludzi.

EDIT:
Moim zdaniem temat lepiej pasowałby do działu Muzyka. ;)
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Dołączenie: 17 Lis 2009 19:50

Postprzez Nook w 31 Paź 2010 19:19

MrPavvelo napisał(a):Popieram to co napisał/a (?) Nook.

Jam przedstawiciel dumnego rodzaju brzydali, skąd wątpliwości w ogóle? :mrgreen:

Ostrego hardcore'u nie puszczą Ci w gów****ej telewizji, która stanowi większość oglądanej telewizji przez ludzi.

Chyba, że mieszkasz w Skandynawii, gdzie ostre, metalowe granie funkcjonuje sobie w mainstreamie jak gdyby nigdy nic i jest czymś zupełnie normalnym :) Choć i u nas sytuacja zaczyna się powoli zmieniać. Na przykład Vader w "Pytanie na Śniadanie", Orion i Inferno z Behemotha w DD TVN czy też występ zespołu Moja Adrenalina też w DD TVN. Nie jest to jakiś przełom, ale jakieś światełko w tunelu na pewno ;)
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez MrPavvelo w 31 Paź 2010 19:21

Jam przedstawiciel dumnego rodzaju brzydali, skąd wątpliwości w ogóle? :mrgreen:

Chciałem się upewnić. :mrgreen:

W Polsce black metal na porządku dziennym? Nie mogę... :lol:
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez Nook w 31 Paź 2010 19:28

Let's face it, na porządku dziennym bm w Polsce raczej nie będzie. Jeśli tylko takie granie przestanie mieć w rodzimych mediach status ciekawostki przyrodniczej, to będzie dobrze :) Na więcej nie liczę :)
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez `Shinoda w 01 Lis 2010 18:27

A mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie, Bo wiem że Hunter w porownaniu do LP bądź Metallicy to wiadomo nie ma co xD. Ale na takiego polsko-znanego - hunterka ile na koncercie może przyjść ludzi? wiem że trudno to określić.. ale tak przybliżająć? ; o bo ja nie mam pojjjjjjjecia.. kolega mi mówił że na koncercie było 150 osób ale coś mi się wierzyć nie chce!.
`Shinoda

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez Nook w 01 Lis 2010 19:20

Co, jako support robisz? :mrgreen:

Jak na polskie realia Hunter w swojej niszy jest zespołem znanym i lekką ręką wykręciliby te 150 osób (tak pi razy drzwi).
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez MrPavvelo w 01 Lis 2010 20:27

150 ludzi mogło być. Nawet dużo jak na taką popularność zespołu. Ty ile chciałeś?
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez `Shinoda w 01 Lis 2010 21:08

Właśnie! O to mi chodzi. Zespół "biorąc pod uwage polską muzyke ; o" Jest dość dobry, a sławe mają kiepską.. " bo 16mln wyświetleń na ich kawałkach" do mnie stwierdziło że z 1000 osób powinno wbić na koncert.. Ale mniejsza z tym.

Co można zrobić aby zespół był bardziej znany? To czy muzyke ma dobrą czy nie, mniejsza z tym, tylko jak sie zareklamowac? ; o
`Shinoda

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez MrPavvelo w 01 Lis 2010 21:54

Zrób reklamę. ;)
Spamuj w internecie, telewizji, na telebimach i tak dalej.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez `Shinoda w 01 Lis 2010 21:59

Tak też myślałem xD. Ale z całym szacunkiem dla LP, nadal nie pojmuję jak oni to zrobili :F. No cóż, wdg mnie, niczym wielkim nie wyskoczyli, tak czy siak, kocham ich tak samo mocno jak i Wy, ale nie licząc Chestera, Shinody i może też Rob'a LP nie istnieje ;D. Gitar wgl prawie nie uzywają a jeśli nawet to grają to samo, amm Hahn też świetny, no ale nie pojmuje jak mogli w ciągu tylu lat wyrwać miliony fanów ;D...

Rozumiem Metallica, gra 3 x dłużej ich muzyka, każdy kawałek dopracowany do perfekcji.. no ale LP ;D. Haxują.. :<
`Shinoda

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez MrPavvelo w 01 Lis 2010 22:13

Podpisz kontrakt z np: Roadrunner'em, a tysiące fanów masz gwarantowane. ;) Pisaliśmy Ci, że duży wkład w sukces ma wytwórnia. Płyty LP wydaje jedna z najpopularniejszych firm: Warner.
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez Nook w 01 Lis 2010 22:17

Prosta sprawa, wpasowali się w granie na jakie wtedy było zapotrzebowanie i bum. Poooooszło. :mrgreen: W sumie mozna dyskutować na ile pomogła im kasa WBR a ile sam talent. To że ewoluowali, jest naturalne. Nie będą dziadami z Ajrą Mejdyn czy ACEDECE i nie będą męczyć tej samej buły przez 20 lat.

A co do promocji, to jak Pavvelo pisał. Od siebie dodam: wynajmij dobrego menedżera. :ugeek: :lol:
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez MrPavvelo w 01 Lis 2010 22:26

W sumie wolałbym, żeby LP poszedł w stronę właśnie Iron Maiden i AC/DC. Granie ciągle tego samego, przynajmniej byłoby wiadome, że następna płyta będzie dobra, tak jak poprzednia. :mrgreen:

Dobry menedżer to podstawa. ;)
Awatar użytkownika
MrPavvelo

Postprzez Nook w 01 Lis 2010 23:16

MrPavvelo napisał(a):W sumie wolałbym, żeby LP poszedł w stronę właśnie Iron Maiden i AC/DC. Granie ciągle tego samego, przynajmniej byłoby wiadome, że następna płyta będzie dobra, tak jak poprzednia. :mrgreen:

I to jest definicja komerchy aka schlebiania gawiedzi vel sprzedawania się za cenę artystycznego rozwoju. Ale to tak na offtopikowym marginesie ;)
Awatar użytkownika
Nook
Użytkownik Roku 2011

Postprzez `Shinoda w 02 Lis 2010 14:08

No ale menadżer... Co on robi? Zawsze myślałem, że zespół robi muzykę i ssie w domu, aż dostanie od managera* wiadomość, że mają koncert i jadą, że menadżer załatwia wywiady, koncerty, itp itp.. ; o.

Btw. nie kapuję też. Załóżmy wikipedia się kłania ^^.

Linkin park zespół założony w 1996 roku... Czyli rozumiem, że wtedy byli totalnie Noname z komentarzami ' kto to (czy takie wyrazy są tu niezbędne?) jest?! ' potem , 1998 rok, 1 ich płyta, pisano, że "to był wielki sukces, dostali za nią nagrodę" i zrozumiem, że to zaczęli** (im przyniosło) sławę, ale jak mogli dostać nagrodę jak wtedy nikt nie wiedział, co to jest Linkin Park? ^^

/niqus/
* zdecyduj się - menager, czy menadżer
** "sława" to rzeczownik, nie można jej "zacząć"

Błędów gramatycznych, stylistycznych i logicznych już nie będę poprawiać, bo musiałabym napisać twoją wypowiedź od zera :P
`Shinoda

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez Kozer w 02 Lis 2010 14:39

Sami sobie menedżerowali. Mieli materiał, który rozsyłali po wytwórniach aż w końcu po dołączeniu Chestera nagrali co nie co podpisując kontrakt z Warnerem i nagrywając HT. WB pomógł im się wypromować samemu zresztą będąc pewnym wartości promowanego materiału.
Image
Awatar użytkownika
Kozer
Administrator, Najzabawniejszy Użytkownik 2010 i 2011, Ulubiony i Najciekawszy Użytkownik 2011

Dołączenie: 06 Wrz 2008 23:11
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez `Shinoda w 02 Lis 2010 14:58

No więc mam rozumieć to tak, że zespół robi muzykę a Wytwórnia odwala reszte roboty? Daje do radia, telewizji, i wgl. zaczyna im karierę robić?.

Btw. załóżmy, że będę chciał być z jakąś wytwórnią załóżmy, jedną z najlepszych w europie, i mieć w miare dobrego menadżera, ile łącznie za to mogę zapłacić? ; o. Wiem że to spora kasa.
`Shinoda

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez niqus w 02 Lis 2010 15:12

trzy pięćdziesiąt
tak ja obstawiam

ale serio - skąd mielibyśmy mieć taką wiedzę? (zakładam, że na forum nie ma nikogo, kto kontaktowałby się z dużymi wytwórniami w europie oraz nie posiada własnego menagera)
ImageImageImage
Awatar użytkownika
niqus
Moderatorka

Dołączenie: 08 Maj 2008 14:41

Zrozumieć Muzykę..

Postprzez `Shinoda w 02 Lis 2010 15:22

mi nie chodzi o " 126 zł" tylko na totalnie na oko.. Bo ja 'wdg mnie' sądze że z 100 000 zł? bo nie wiem czy 100 zł, 1000 zł 10000zł czy 100000zł czy jeszcze więcej xD
`Shinoda

Następna

Powróć do Off-topic

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości